artikel

Kort lontje? Het lichaam moet kunnen herstellen

Mensenwerk

Kort lontje? Het lichaam moet kunnen herstellen

Net zoals het lichaam moet kunnen herstellen van fysieke inspanningen om serieuze blessures te voorkomen, moet de geest kunnen herstellen van mentale inspanningen.

Gratis intake

De bakkerijsector wil een gezonde branche zijn met mentaal fitte medewerkers en financiert daarom delen van het hulpverleningstraject. Aangezien zaken waarmee je in je privé-omgeving stoeit, effect hebben op het werk en andersom, kun je met alle klachten terecht. Heb je het gevoel dat je je werk niet meer met plezier doet, blijf je maar piekeren, of voel je je lusteloos? Maak dan gebruik van de gratis intake. Op www.veiligengezond.nl/gezond-werken vind je informatie en een checklist. Je kunt ook gratis bellen met de HSK-klantenservice. Je krijgt altijd eerst iemand aan de telefoon, aan wie je je vragen kunt stellen. Je kunt uiteraard ook terecht bij je huisarts.

‘Er kan een moment zijn waarop je het gevoel krijgt dat je de controle verliest; dat je de boel niet meer rondgebreid krijgt’, vertelt Nadieh de Fretes van HSK (psychische zorg). ‘Dit kan na langdurige werkdruk ontstaan, maar ook als gevolg van veranderingen met een grote impact op je leven. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg, zorg voor jonge kinderen, financiële problemen, het overlijden van een dierbaar persoon of een (vecht-)scheiding. Maar ook veranderingen op het werk kunnen het gevoel geven dat het net allemaal te veel wordt. Dit gevoel kan langzaam ontstaan, maar soms worden mensen er ineens door overvallen.’

Aanleidingen

Mary Vos van GIMD (bedrijfsmaatschappelijke zorg): ‘Er zijn heel veel redenen waardoor iemand het gevoel kan krijgen de controle te verliezen. Conflictsituaties op het werk of thuis kunnen bijvoorbeeld tot uiteenlopende klachten leiden. Misschien maak je je zorgen over het behoud van je baan? Of kun je het niet goed vinden met je nieuwe baas of collega? Dit zijn allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat je even niet zo lekker in je vel zit.’
Een verslaving kan ook een reden zijn waardoor je niet goed meer functioneert. Vos: ‘Daarbij denk je misschien in eerste instantie aan alcohol- en drugsgebruik, maar een gameverslaving kan ook voor problemen zorgen; als je tot diep in de nacht blijft gamen, ontstaat er chronisch slaaptekort. Ook schokkende ervaringen, zoals een overval of een ongeluk, kunnen tot psychische klachten leiden.’

En dan is er natuurlijk de rol van werkdruk. Het tempo waarin we werken en leven is enorm hoog en de eisen die we aan onszelf en aan onze omgeving stellen, zijn niet mis. Nadieh de Fretes: ‘Normaal gesproken kunnen we goed omgaan met een korte periode van drukte op het werk, bijvoorbeeld rond de feestdagen, als we daarna maar weer tijd krijgen om te herstellen. Als de werkdruk te lang aanhoudt, bijvoorbeeld doordat er ook nog sprake is van een reorganisatie, kun je niet meer herstellen, wat tot klachten kan leiden en in het ergste geval een burn-out kan veroorzaken.’

Signalen

Of het nu gaat om financiële problemen, rouwverwerking of een lastige verhouding met je baas, het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Nadieh de Fretes: ‘Hoe langer je blijft lopen met klachten, hoe langer het herstel vaak duurt. Als je bij de eerste signalen actie onderneemt, ben je met één of twee gesprekken soms al geholpen.’

De klachten lopen uiteen, maar veel voorkomende signalen zijn last van nek, rug of hoofdpijn zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is, angstgevoelens, lusteloosheid en slaapproblemen die langer dan normaal aanhouden. ‘Hoe lang ‘langer dan normaal’ is, weet je zelf vaak het beste. Als je iemand bent die normaal altijd goed slaapt, dan is twee weken slecht slapen al
opvallend.’

Daarnaast kunnen je partner of goede vrienden ook een belangrijke signaalfunctie hebben. ‘Zij hebben vaak sneller in de gaten dat je anders-dan-anders bent of doet. Zij geven wellicht aan dat je de laatste tijd wel een erg kort lontje hebt, of dat je wat teruggetrokken en stil bent. Zij kennen je goed, dus dit zijn signalen die je altijd serieus moet nemen.’

Vos vult aan: ‘Je weet van jezelf wel of er oorzaken zijn voor  bepaalde klachten. Als je het gevoel hebt ‘dit is niet normaal’ en als je het gevoel krijgt dat de klachten je dagelijks leven beheersen, is er meer aan de hand. Wacht niet te lang. Twijfel je of hulp wel nodig is? Vul dan de checklist in of bel met de gratis klantenservice.’

Lees meer over dit onderwerp:

Arbo-dossier

Nachtwerk

Een factor die specifiek in de bakkerijsector voor een uitdaging kan zorgen, is het nachtwerk. Nadieh de Fretes: ‘Het onregelmatige werk en de omschakeling tussen dag- en nachtdiensten kunnen lastig zijn. Het heeft invloed op je sociale leven en kan je slaapritme zodanig verstoren, dat je slaaptekort opbouwt. Dit kan op zich al tot klachten leiden. Als daar nog veranderingen bij komen, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt, mantelzorg moet gaan verrichten of piekert over iets, kan dit ten koste gaan van je slaap. En dat terwijl goed slapen van groot belang is voor een goed herstel. Ook bij dit soort vragen kan het helpen om een gesprek te hebben met een bedrijfsmaatschappelijk werker. Zij kunnen je helpen om overzicht te krijgen en opnieuw structuur aan te brengen in je veranderende leven.’

Wat kunnen ze voor je doen?

Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf heeft contracten gesloten met GIMD voor bedrijfsmaatschappelijke hulp en HSK voor psychische hulp. Zij werken samen om de optimale hulp te bieden. Een bedrijfsmaatschappelijk werker maakt problemen inzichtelijk en bespreekbaar. Ze helpen je overzicht te krijgen en helpen je op weg om de problemen aan te kunnen pakken als hier duidelijke oorzaken aan ten grondslag liggen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij conflicten op het werk, financiële problemen of het inrichten van mantelzorg.

Als de problemen een gedragscomponent met zich meebrengen, bijvoorbeeld als sprake is van een angststoornis of overspannenheid, dan kan een psycholoog helpen. Zowel de bedrijfsmaatschappelijk werker als de psycholoog heeft een geheimhoudingsplicht. Als er overleg nodig is met anderen over uw situatie, is daar altijd uw toestemming voor nodig. Afhankelijk van het hulpverleningstraject, worden de kosten voor deze hulpverlening deels betaald door uw zorgverzekering en deels door uw werkgever.

Reageer op dit artikel