nieuws

Tritordeum maakt sprong naar Belgische markt

Marktberichten

Tritordeum maakt sprong naar Belgische markt
Tritordeum graan

Biologische bakkerij De Trog lanceert een Tritordeum brood. De in het Belgische Ieper gevestigde bakkerij, die onder leiding staat van meester bakker Hendrik Durnez, is het eerste bedrijf in België dat dit mediterrane graan gebruikt om een innovatief brood te bakken. Het is ook het eerste bedrijf in Europa dat gemoute granen met tritordeum in de bakkerijsector gebruikt.

Tritordeum is een nieuw mediterraans graan met voordelen voor de boer, consument en het milieu. Dit gewas is ontstaan uit een natuurlijke kruising van durum tarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense), dit graan wordt beschouwd als een gezond alternatief voor tarwe vanwege de nutritionele, agronomische en organoleptische voordelen.

Volgens Hendrik Durnez verschilt dit graan van gewone tarwe, doordat het minder onverteerbare gluten bevat en het brood een specifieke smaak en kruimelkleur heeft. ‘Daarnaast heeft het Tritordeum brood een korte bite en een crispy korst. Bovendien bevat het meer vezels, onverzadigde vetzuren en eiwitten.’

Veel toepassingen

Naast brood is Tritordeum-graan geschikt voor een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken op basis van granen, zoals biscuits, cakes, pasta, pizza en bier. Het is al beschikbaar in Nederland, maar ook in landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Griekenland en Zwitserland. Dankzij De Trog is sinds september ook Tritordeum-brood verkrijgbaar in België.

Het innovatieve De Trog-brood bestaat uit een brood (500 gram) gemaakt met steengemalen tritordeummeel van Commandeursmolen, vloeibare zuurdesem en gemoute tritordeumkorrel gemengd in het deeg. ‘Dit geeft niet alleen een bite, maar bovenal een zeer aangename mouttoets op de kruim en een bijzonder aromatische korst’, zegt Bio De Trog.

Voordelen

Tritordeum heeft veel voordelen voor het milieu, de consument en de boeren. Het werd eind jaren zeventig ontwikkeld door een groep onderzoekers van het Institute of Sustainable Agriculture (IAS) van de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) in Cordoba (Spanje). Als gewas is Tritordeum duurzamer en heeft het een betere ecologische voetafdruk. Het is een robuust graan, aangepast aan de neiging van klimaatverandering. Het is goed bestand tegen droogte en hoge temperaturen. Het feit dat Tritordeum water efficiënt gebruikt en goed bestand is tegen ziekten, maakt het tot een duurzaam gewas met een lager milieu-impact. In 2018 heeft Tritordeum in Amsterdam de sustainability award gewonnen.

Afgezien van de voordelen op het gebied van duurzaamheid, wint Tritordeum ook aanhangers in Europa vanwege de nutritionele voordelen: hoog gehalte aan vezels, onverzadigde vetzuren, antioxidanten zoals luteïne en meer beter verteerbare gluten.

Frank van Eerd

Onder de Tritordeum-consumenten in Nederland zijn Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk, die met de beste meekonden in de Tour de France van 2018. ‘Niet alleen omdat ze snel zijn, maar ook omdat ze een goed ontbijt hadden met daarin Tritordeum-brood’, zo schreef de Volkskrant. De bakker van de twee Nederlandse wielerploegen Team Sunweb en Team Jumbo-Visma, Frank van Eerd, was verantwoordelijk voor de introductie van Tritordeum-brood in het dieet van de fietser en de resultaten spreken voor zich. Van Eerd, van de Bisschopsmolen bakkerij in Maastricht, is erg enthousiast over dit nieuwe meel:

Atleten en fietsers eten Tritordeum brood omdat het goed smaakt en omdat het voedzaam en licht verteerbaar is.’

Reageer op dit artikel