nieuws

Audit+ vereenvoudigt controleplicht

Marktberichten

Audit+ vereenvoudigt controleplicht

Als bakker ben je verantwoordelijk om een veilig product op de markt te zetten. De bakker heeft daarom de wettelijke verplichting om de producten van de grondstofleveranciers te controleren. Om die controleplicht te vereenvoudigen is RiskPlaza audit+ gelanceerd. Het Productschap Akkerbouw en de Nebafa zetten de voordelen van het systeem op een rij.

Als bakker ben je verantwoordelijk om een veilig product op de markt te zetten. De bakker heeft daarom de wettelijke verplichting om de producten van de grondstofleveranciers te controleren. Om die controleplicht te vereenvoudigen is RiskPlaza audit+ gelanceerd. Het Productschap Akkerbouw en de Nebafa zetten de voordelen van het systeem op een rij.

Het Productschap Akkerbouw heeft sinds een jaar RiskPlaza audit+ gelanceerd in samenwerking met de Nebafa en andere ketenpartners waaronder NVB, VBZ, NBOV, NVM en NBC. Met dit digitale systeem heeft de bakkerijketen in een oogopslag zicht op de mogelijke gevaren van bakkerijgrondstoffen en de bijbehorende beheersmaatregelen. Maar wat is het voordeel voor de bakker? Maarten Boonstra van de Nebafa: ‘De wet schrijft voor dat diegene die een product op de markt zet, verantwoordelijk is voor de veiligheid. De bakker heeft dus ook een controlefunctie richting de grondstofleveranciers.’ Paulien van de Graaff van het Productschap Akkerbouw: ‘Als bakker moet je dus meer doen dan alleen een grondstof afnemen. Omdat het voor de bakkers niet te doen is om alle producten van de grondstofleveranciers persoonlijk te controleren, is vorig jaar RiskPlaza audit+ gelanceerd door het Productschap Akkerbouw en de Nebafa.’ RiskPlaza audit+ is een online database waar de bakkerijketen in een oogopslag inzicht heeft in de mogelijke gevaren van grondstoffen.’ Boonstra: ‘Bakkers die dus grondstoffen afnemen van bedrijven die audit+ gecertificeerd zijn, geven automatisch invulling aan de wettelijke controleplicht. Op dit moment zijn er nog heel veel bakkers die op de vingers kunnen worden getikt door de Voedsel en Waren Autoriteit wanneer er een fout product op de markt wordt gebracht. Simpelweg omdat ze hun controleplicht richting de grondstofleverancier niet kunnen aantonen.’ Door in zee te gaan met bedrijven die audit+ zijn gecertificeerd, zijn ze hier automatisch van gevrijwaard en eventuele boetes die kunnen volgen. Het kost de bakkers niets. Het enige dat ze moeten doen is afnemen van gecertificeerde audit+ bedrijven.’

Certificaat
Momenteel hebben tien bedrijven het certificaat gehaald en zijn er vier bedrijven die er mee bezig zijn om het te halen, www.riskplaza.nl Dit zijn er wat Boonstra en Van de Graaff betreft te weinig. Zij roepen de grondstofleveranciers dan ook op om zich audit+ te laten certificeren.
 

Reageer op dit artikel