artikel

Debic ontzorgt de ambachtelijke bakker

Marktberichten 236

Debic ontzorgt de ambachtelijke bakker

FrieslandCampina haalt het beste uit melk voor ambachtelijke bakkerijen. Zo biedt de zuivelproducent met het merk Debic klantgerichte en innovatieve oplossingen voor nog meer rendement. Een voorbeeld hiervan is Debic Crème Pâtissière, een gele room die vanuit de verpakking direct klaar is voor gebruik en waarmee banketbakkers spectaculaire tijdwinst boeken zonder aan kwaliteit in te boeten.

‘Deze room benadert de kookroom die we van oudsher kennen’, vertelt patisserie adviseur Bart-Jeroen van Overveld enthousiast in het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. Wie ruikt, proeft en voelt weet wat Van Overveld bedoelt. Debic Crème Pâtissière is vol en romig van smaak, heeft een gladde structuur en is mooi van kleur. Van Overveld: ‘Het is een superalternatief voor bedrijven die een kwalitatieve gele room willen aanbieden aan hun klanten, maar niet de tijd en ruimte hebben om zelf gele room te koken.’

Zelf is hij een voorstander van produceren vanuit de basis. ‘Terug naar de authenticiteit. Daarmee kunnen bakkerijen zich onderscheiden. Als je een product kiest dat direct klaar is voor gebruik,  dan moet de kwaliteit goed zijn. Debic Crème Pâtissière is zo’n specifiek product.’

Kwaliteitsproduct

Hij geeft aan waarom. ‘Bakkers gebruiken in de praktijk vaak geleroompoeders om hun gele room te maken. Omdat grote hoeveelheden gele room maken vanuit de basis nu eenmaal een moeilijk en tijdrovend proces is. Je moet het echt zelf doen, je kunt het niet zomaar uitbesteden aan een stagiair. Verhitten, afkoelen, elke stap moet zorgvuldig worden genomen. Niet te lang, niet te kort, anders gaat het mis. Wij nemen die kritische stappen in het productieproces over van de bakker en leveren een product dat direct klaar is voor gebruik vanuit de verpakking, maar kwalitatief niet onderdoet voor zelf gekookte gele room. Je proeft echt het verschil met geleroompoeders. Het heeft de smaak en kwaliteit van zelf gekookte gele room. En je bent verzekerd van een constante productkwaliteit. Ik kan het iedere ambachtelijke bakker aanraden.’

Klaar in een handomdraai

Nog een voordeel: Debic Crème Pâtissière is direct klaar voor gebruik. Bart-Jeroen van Overveld legt de werkwijze uit: ‘De gele room zit in een zak met een dop. Deze zit er niet om de crème er met brute kracht uit te drukken, maar voor de afvulmachine in de fabriek. Je keert de zak om, snijdt de onderkant open, stort het in een bekken en schept het in een spuitzak. Dan vul je het gewenste banketproduct. Eenvoudig, hygiënisch en effectief.’

Van roombroodje tot tompouce

Debic Crème Pâtissière is geschikt voor koude en warme toepassingen en  is diepvriesstabiel. Rechtstreeks in het roombroodje, in een tompouce of met toevoegingen als vruchten en likeuren in een bakproduct. ‘En met opgeslagen room kun je er perfecte Zwitserse room van maken’, vult Bart-Jeroen van Overveld aan.
De patisserieadviseur van FrieslandCampina heeft enkele inspirerende recepten op de plank liggen, waarin Debic Crème Pâtissière is verwerkt. Zoals een variant op de tompouce, waarbij de gele room is meegebakken.

Kijk voor de receptuur van de gebakken tompouce op www.debic.com

Reageer op dit artikel