video

Gerard Bol steekt tijd en zorg in Italiaanse panettone

Het recept 4283

Gerard Bol steekt tijd en zorg in Italiaanse panettone
Jan Willem Schouten

De panettone is een van oorsprong traditioneel Italiaanse luxe brood dat op feestelijke momenten gepresenteerd wordt. In Nederland wordt het vooral rond de Kerst gegeten, maar Valentijnsdag, Pasen en Moederdag zijn ook uitstekend geschikt.

Het vraagt een goede voorbereiding en planning om de Italiaanse panettone te maken. Tijd en aandacht, daar komt het op neer. En vakmanschap. ‘Zonder een goede voorbereiding gaat het absoluut niet lukken’, zegt Gerard Bol, bakker bij bakkerij Van Vessem in Haarlem. ‘Neem er ook de tijd voor’, zegt de door de wol geverfde vakman.
In totaal is Gerard zo’n vier dagen bezig voordat de panettone in de winkel ligt. En ook het afkoelen is een specialisme. ‘Aan mooie rvs-broodpinnen hangen de panettones af te koelen, zodat ze mooi hoog blijven als ze weer omgekeerd worden.’

Het voorbereidings- en bakproces loopt gedurende de week als volgt:

• maandag desem voorbereiden: 15 min;
• dinsdag ook desem: 15 min;
• woensdag 1e deeg: 30 min;
• donderdag afkneden en verwerken: 45 min;
• vrijdag bakken en naar winkel (niet in de vriezer): 15 min.

Het bakken zelf is een uitdaging, zegt Bol. ‘Het is een mooi showelement, maar de timing is erg belangrijk.’

Recept

Speciaal met Bakkerswereld demonstreert Gerard Bol hoe je een panettone maakt. Jan Willem Schouten legde het proces vast op video. Lees het gehele interview met Gerard Bol in Bakkerswereld 9 die onlangs is verschenen, ook staat hier het recept stap voor stap beschreven.

Video

Reageer op dit artikel