artikel

Trendy ijs met kokos, chocolade en cranberry

Het recept 2025

Trendy ijs met kokos, chocolade en cranberry

Dat het zo’n succes zou worden, had Jordi Jolink niet durven dromen. De introductie van ambachtelijk banketbakkersijs in 2017 in de winkels van Jolink Banket in de Gelderse Achterhoek stuwt de zomeromzet. Het trekt bovendien jonge gezinnen met kinderen aan. ‘Ambachtelijk bereid ijs is een vergeten product. Het hoort bij de banketbakker. We hebben er alle ingrediënten voor in huis.’ Die kruisbestuiving tussen ijs en banket leidt tot nieuwe, spannende en trendy ijssmaken, zoals met kokos, cranberry en witte chocolade.

Als je langs het hoekpand van Jolink Banket in Zutphen loopt, is de blinkende ijsvitrine niet te missen. Vanaf de straat wordt je oog als een magneet naar de vitrine met wel 20 verschillende soorten banketbakkersijs getrokken. Het ijs is mooi in de hoogte opgemaakt en rijk gevuld met echte bitterkoekjes, kaneelkrakelingen en amarena-kersen.

Op zomerse dagen staat de winkel in een mum van tijd vol en moeten er zelfs piketpaaltjes aan te pas komen om de rij wachtende klanten in goede banen te leiden. ‘Mijn doelstelling was 100.000 bolletjes ijs te verkopen in het eerste seizoen en dat is gelukt’, vertelt de trotse ijsbereider Jordi Jolink (25). In de zomer, als de verkoop van banket wat terugloopt, is banketbakkersijs een prima product om de omzet omhoog te stuwen, merkt de jonge ondernemer. Daarnaast ervaart hij dat er meer jongeren op af komen. ‘De banketbakkerij trekt meestal een wat ouder publiek. Door ijs aan te bieden, komen jonge gezinnen over de vloer. We zien dat schoolkinderen hier overdag een ijsje halen.’

Lees het volledige artikel in Bakkerswereld 6 die 22 juni is verschenen. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan. 

Receptuur banketbakkersijs van witte chocolade, kokos en cranberry

Voor circa 5 liter banketbakkersroomijs

‘Banketbakkersijs is een vergeten product dat ik weer op de kaart wil zetten’, zegt Jordi Jolink (25).

Ingrediënten

4 liter basiscompositie
150 gram witte chocoladedruppels
1 kilogram kokokspuree
125 gram kokoksrasp
150 gram dextrose
150 gram witte chocolade,
gesmolten in spuitzak
150 gram gedroogde cranberry’s

Decoratie

8 roze-witte chocoladestukken.

Werkwijze

  • Zet de compositie 24 uur van te voren klaar en bewaar op 4-7°C in de pasteuriseerketel.
  • Tap 2 liter compositie in een litermaat. Weeg af om te checken of de hoeveelheid klopt. Door de aanwezigheid van luchtbellen in de ketel kan het gewicht afwijken.
  • Giet de compositie in een bak. Voeg de witte chocoladedruppels toe. Laat deze smelten in de magnetron, circa 5 minuten op de hoogste stand. Controleer of de chocolade goed gesmolten is. Roer door.
  • Meng deze massa voorzichtig met de resterende 2 liter compositie door ‘familie te maken’.
  • Spatel de kokospuree erdoor. Meng het geheel.
  • Voeg vervolgens de kokoksrasp en de dextrose toe. Meng alles goed met elkaar.
  • Giet dit mengsel in de ijsmachine. Laat (afhankelijk van het type machine en de capaciteit die je hebt) circa 7 minuten draaien tot het ijs de juiste structuur heeft.
  • Laat het ijs uit de machine in drie charges in een rvs bak lopen.
  • Spuit na elke charge witte chocolade en cranberry’s door het ijs. Herhaal deze stappen twee keer.
  • Tap nogmaals ijsmix uit de machine en spatel dit in de vorm van drie ‘krullen’ op het ijs. Garneer dit af met de resterende cranberry’s, witte gesmolten chocolade en de stukken chocolade.

De bereiding van het banketbakkersroomijs van witte chocolade, kokos en cranberry door Jordi Jolink is op video vastgelegd. Wilt u zien hoe hij dit bereidt in banketbakkerij Jolink in Zutphen? Download dan hieronder de bereidingsvideo.

Reageer op dit artikel