artikel

Basisrecept Limburgse vlaai

Het recept

Basisrecept Limburgse vlaai
Reddingsactie opgezet om Limburgse zure kers te redden. Foto: Archief Bakkerswereld

Bij de Limburgse vlaaikeuring 2015 eindigde Bakkerij Bongers op de tweede plek achter Echte Bakker Hagedoren. Antoine Bongers deelt zijn recept met Bakkerswereld.

De opa van Antoine startte in 1914 het bedrijf, dat in de jaren zestig door de vader van Antoine werd overgenomen. Antoine en zijn echtgenote Anja kwamen in 1984 en 1988 erbij. Voor de Limburgse bakker zijn vlaaien een belangrijk product. Ze worden dagelijks gemaakt in diverse smaken: appel, kruimel, kersen (foto), abrikozen, zwarte pruimen en rijst. De echte Limburgse vlaai wordt
gekenmerkt door een raster of deksel bovenop. ‘De vlaai zit al vanaf het begin in ons assortiment, maar is wel steeds verder ontwikkeld en aangepast. Dat resulteerde in diverse prijzen, waaronder twee keer die voor de Lekkerste Vlaai van Limburg.’

Ingrediënten
Vlaaipasta

10.000 gram cakemargarine
4000 gram basterdsuiker
940 gram zout
3300 gram pasta compleet van GB Plange

Vlaairecept
2500 gram patentbloem
2500 gram Zeeuwse bloem
2000 gram vlaaipasta zoals hiervoor beschreven
5000 gram Karlsbader Mix van Bakels
800 gram gist
2300 gram water

Werkwijze
Het deeg mengen. Tijdens het mengen en kneden nog iets water toevoegen voor de juiste stijfte. Het deeg meteen afwegen (350 gram voor een vlaaipan van 30 centimeter). Deze stukken goed laten rijzen (minimaal 60 minuten). Het deeg uitrollen. De vlaaien vullen en afwerken. Na 5-10 minuten de vlaai bakken op 225 graden ongeveer 25 minuten. De kostprijs van de Limburgse vlaai bedraagt €11,65.

Reageer op dit artikel