artikel

Brabants worstenbroodje van Leon van Dongen

Het recept

Brabants worstenbroodje van Leon van Dongen
Archief Bakkerswereld

Bij Bakkerij Leon van Dongen in Wagenberg maken ze het Lekkerste Worstenbroodje van Brabant. Op vrijwel alle onderdelen behaalde zijn lekkernij de maximale score. Uit handen van Robèrt van Beckhoven, juryvoorzitter van Heel Holland Bakt, kreeg de bakker in Eindhoven de trofee uitgereikt. Speciaal voor Bakkerswereld geeft hij zijn prijswinnende recept prijs.

‘Ik heb een klein, ambachtelijk familiebedrijf met in de bakkerij vier werknemers. De omzet na de winst was gigantisch. Dan komen ze de broodjes kopen van Groningen tot Maastricht. Die worstenbroodjes bezorgen mij ongeveer voor 25 procent van m’n totale omzet. Ons Brabants worstenbroodje kun je gebruiken als ontbijt, lunch of als tussendoortje’, aldus de winnende bakker.

Recept deeg (360 stuks):

 • 2500 gram hartige snackmix
 • 7500 gram tarwebloem
 • 750 gram kleinbroodpoeder
 • 150 gram zout
 • 150 gram margarine (roomboter)
 • 400 gram gist
 • 4,7 liter water

Recept vuling:

 • Varkensvlees
 • Keukenzout
 • Gemengde kruiden en specerijen
 • Paneermeel

Bereiding:

Kneed van alle grondstoffen een goed afgekneed deeg. Deegtemperatuur: 25 graden. Na het kneden deegstukken afwegen van 1250 gram. Na 30 minuten bolrijs verdelen in 30 bolletjes. Na 45 minuten bolletjes platrollen en worstpilletje eirn vouwen. Strijken met ei. Narijs: ongeveer 60 minuten. Afbakken op 260 graden gedurende ongeveer 13 minuten. Laatste 2 minuten: schuif open.

Kostprijs per stuk:

Deegstuk: €0,04

Reageer op dit artikel