artikel

Oatmealcookies

Het recept

Oatmealcookies

In een klein bakkerijtje in het Lake District kwam bakker Wijnand Stegeman uit Laren deze voedzame koeken tegen. Het smakelijke product gaf hem nieuwe energie voor zijn fietstocht door het gebied. Alle reden voor de Wereldbakker om het in zijn eigen assortiment op te nemen.

‘Het Oatmealcookie hebben we ontdekt in 2002 tijdens een fietsvakantie door Engeland’, vertelt Wereldbakker Wijnand Stegeman uit het Gelderse Laren. ‘Deze voedzame koek was een lekker tussendoortje en gaf weer energie. Nu haver weer helemaal hot is, past dit koekje ook erg goed in de huidige tijd.’

Stegeman heeft het Engelse recept omgeturnd naar Nederlands model en deelt de receptuur graag met zijn Hollandse collega’s.

 

Traditional Oatmealcookies

(omgebouwd naar grammen)

 

Engels recept (voor 540 stuks)

Boter 4600 gram

Bruine basterd 5800 gram

Vanillesuiker 120 gram

Ei 1350 gram

Zout 130 gram

Patentbloem 2850 gram

Havermout 7000 gram

Ammonium 50 gram

 

Werkwijze

Draai de boter soepel met basterd en vanillesuiker.

Ei toevoegen en vervolgens ammonium zeven in de bloem.

Bloem en havermout toevoegen en mengen.

Scheppen met (40 gr) ijsschep op ingevette platen 60 x 80, rijen van 6 x 6

De koeken bakken op 180 graden gedurende circa 25 minuten.

Uitkomst 540 stuks.

 

Wereldbakker

Wijnand Stegeman mag zich met recht een wereldbakker noemen. Hij heeft de hele wereld over gereisd. Als toerist, maar hij werkte ook als bakker in verschillende landen, waaronder in de Verenigde Staten. In zijn winkel hangt één wand vol met zelfgemaakte foto’s van bakkerijen overal ter wereld. En nog altijd reist Stegeman de aardbol over. Altijd op zoek naar nieuwe smaken, nieuwe recepten. Alles, als het maar puur en oorspronkelijk is.

Reageer op dit artikel