video

Video: Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt

Foto & Video 664

Video: Cupcakes ‘doofblinde’ Robèrt van Beckhoven mislukt
Afbeelding: Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB)

‘Hij heeft helemaal niet aan gestaan, die oven’, concludeert Robèrt van Beckhoven, als hij ‘doofblind’ cupcakes heeft proberen te bakken en het ongegaarde resultaat ziet. De Meester Boulanger en Meester Patissier verleent, voorzien van een skibril en een hoofdtelefoon die hem blind en doof maken, zijn medewerking aan een spotje van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB).

‘Met deze beperkingen had mijn leven er heel anders uitgezien’, zegt Robèrt van Beckhoven, nadat hij in aanwezigheid van de 7-jarige Sophie, die doof is geboren en geleidelijk ook blind wordt, een poging heeft gedaan om ‘blind’ en ‘doof’ cupcakes te bakken. De Meester Boulanger en Meester Patissier draait daar zonder die beperkingen zijn hand niet voor om, maar komt er al snel achter dat ‘doofblind’ cupcakes maken onbegonnen werk is.

‘Staat hij op 170?’

‘Wat is dit?’, vraagt hij zich af als hij de ingrediënten bij elkaar zoekt. ‘Eieren!’ En, als hij eenmaal bezig is: ‘Waar heb ik dat beslag nou gelaten?’ Vervolgens moeten de cupcakevormpjes, die ‘Oh, veel te vol’ zijn, in de oven, maar: ‘Staat hij op 170?’ Het antwoord ziet de Heel Holland Bakt- en CupCakeCup-jurylid niet; hij is immers ‘blind’ en ‘doof’.

Afzetten

‘Ik kan ze afzetten’, zegt Van Beckhoven over zijn beperkingen, de skibril en de hoofdtelefoon. ‘Maar voor Sophie geldt dat niet. Sophie is doof geboren en wordt geleidelijk aan ook blind. En misschien zal ze hierdoor nooit haar talenten kunnen ontdekken.’ De Meester Boulanger en Meester Patissier vertelt de kijkers dat er ‘op dit moment nog geen behandeling’ voor is en dat geld ‘heel hard nodig’ is. ‘Sms daarom DOOFBLIND naar 4333, want Sophie wil blijven zien’, roept Van Beckhoven hen op €2,50 per sms te doneren.

SWODB

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB) heeft als doel wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren op het gebied van diagnostiek, behandeling, verbeteren kwaliteit van leven en genezen van doofblindheid. De SWODB wil dit bereiken door aan de ene kant aandacht voor doofblindheid te creëren en geld in te zamelen. Aan de andere kant wil zij wetenschappelijk onderzoek stimuleren en financieren met de verkregen fondsen.

Het spotje van Sophie en Robèrt van Beckhoven, en andere spotjes met andere BN’ers zijn ook te zien op de website Swodb.nl/ik-wil-weer-horen-en-zien/.

 

Video

Reageer op dit artikel