nieuws

Grip op je bakkerij krijgt vervolg

Foto & Video

Grip op je bakkerij krijgt vervolg
Foto's: Koos Groenewold

De training Grip op je bakkerij krijgt in 2015 een vervolg. De deelnemers aan de eerste training van Bakkerswereld, Koopmans Meel en Dawn Foods hebben begin deze week hun programma succesvol afgerond. Persoonlijke ontwikkeling heeft de kandidaten gemaakt tot steviger ondernemers.

De laatste bijeenkomst van Grip op je bakkerij vond plaats op de locatie waar een halfjaar geleden ook de aftrap voor de sessies werd gegeven: bakkerij-restaurant Vroeg in Bunnik. Daar startte in juli 2014 de inspiratietour, die vervolgens langs Slagerij Aad van Eijk in Voorschoten en Parkcafé Groen in Hoofddorp voer. De deelnemers denken daar geregeld aan terug; ze praten nog steeds enthousiast over de professionaliteit en de liefde voor het vak die ze daar zagen.

Certificaat

Trainer-coach Rob Mali van Exellior heeft de deelnemers in die tijd steeds begeleid en mocht hen na afloop het certificaat uitreiken. Dat deed hij samen met Marijke Buijs, hoofdredacteur van Bakkerswereld. Heet van de naald had Buijs daar goed nieuws: ‘We gaan deze training dit jaar opnieuw verzorgen. Zeker na jullie enthousiaste verhalen denk ik dat we meer ondernemers op weg kunnen helpen met dit traject.’
De inschrijvingen voor de volgende training beginnen op de BakkersVak in Rosmalen op 8 en 9 maart. Enkele van de deelnemers die het programma nu hebben afgesloten, zullen daar hun verhaal komen vertellen.

Persoonlijke groei

Het certificaat is voor de deelnemers meer dan een proeve van goed gedrag; zij hebben in een halfjaar tijd daadwerkelijk meer grip op hun bedrijf gekregen. ‘Ze zijn steviger komen te staan als ondernemers’, vertelt Rob Mali. ‘Wat ik zie is een mooie mix van technische aanpassingen, concrete zaken die in de bedrijfsvoering zijn toegepast – en persoonlijke ontwikkeling. De ondernemers hebben persoonlijk een groei doorgemaakt, durven vaker uit hun comfortzone te komen om werkelijk iets te veranderen. Doelbepaling is daarbij een terugkerend vast trainingsonderdeel. Waar wil je heen, wat is je visie en hoe krijg je je mensen mee’, aldus Mali.

BakkersVak

Bij de uitreiking van de certificaten beklemtoonde Mali het bij iedere kandidaat nog eens. ‘Ga je het doen’, vroeg hij. Met het voorzichtige antwoord ‘Ik ga het proberen’, nam hij ook deze laatste sessie geen genoegen. ‘Ga je het doen, beloof je plechtig dat je gelooft in wat je zelf kunt!? Want je kunt vijf keer meer dan je zelf denkt’, sprak hij bijvoorbeeld deelneemster Mieke Roef van Bakkerij van der Kletersteeg uit Hooglanderveen toe. Die toezegging kreeg hij.

Uit de verhalen van de bakkerij-ondernemers komt ook naar voren dat ze de openheid in de groep en het uitwisselen van ervaringen en ideeën prettig hebben gevonden. In dat vertrouwen zullen de ondernemers elkaar in de toekomst opnieuw opzoeken, een aantal dus al op de BakkersVak in Rosmalen.

Reageer op dit artikel