nieuws

Patrick de Vries wint Gouden Gard

Evenementen

Patrick de Vries wint Gouden Gard
Gouden Gard winnaar Patrick de Vries. Foto: NBOV

De nuchtere Twent Patrick de Vries heeft 30 september de Gouden Gard gewonnen in het Miele Experience Center in Vianen. Hij ging de strijd aan met zeven andere jonge patissiers en bleek zowel op Social Media en door de jury als beste te zijn verkozen. Met ze Zilveren Gard ging Anne Post vandoor, Brons was er voor Tamara Bartucz.

Vorig jaar deed Patrick ook mee, maar viel toen buiten de prijzen. Na maanden van intensief trainen, was het nu wel raak. Waar het publiek in juichen uitbarstte bij de bekendmaking van de Gouden Gard bleef De Vries opvallend rustig. Dat bleek ook uit zijn antwoord op de vraag van de presentatrice van de avond: ‘Waar sta jij over vijf jaar?’ ‘Over vijf jaar sta ik gewoon nog steeds bij Koopmans in de bakkerij.’ De eigenaar van Bakkerij Patisserie Chocolaterie Koopmans had dan ook een groot aandeel in het winnen van de Social Media prijs van de Vries. ‘Hij heeft iedereen in Tubbergen en alle klanten in de bakkerij laten weten dat ze op mij moesten stemmen’, vertelde de Vries.

Opdracht

Onderdelen van het wedstrijdprogramma voor de Gouden Gard waren:

  • Showstuk, bestaande uit eetbare onderdelen
  • Twee identieke deserttaarten met een diameter tussen 14 en 18 centimeter
  • Drie soorten friandises van maximaal 25 gram per stuk
  • Twee soorten bonbons van maximaal 20 gram per stuk
  • Drie soorten mens en/of dierfiguren van marsepein tussen 100 en 150 gram per stuk
  • Eigen thema

De Vries koos de Maya’s als thema van zijn showtafel. ‘Dat was ook de begintijd van de cacao. Een beetje knutselen met chocolade vind ik altijd wel mooi. Het ging vandaag ook goed’, vertelde De Vries. ‘Al moest ik op het einde wel een beetje aanmaken.’ Hij behaalde met al zijn producten in totaal 696 punten. De nummers twee en drie volgden met 631 en 607 punten.

V.l.n.r. Anne Post. Patrick de Vries en Tamara Bartucz. Foto: NBOV

V.l.n.r. Anne Post. Patrick de Vries en Tamara Bartucz. Foto: NBOV

Oud winnaar

De Gouden, Zilveren en Bronzen Gard werd uitgereikt voor Menno Spataro, de winnaar van de Gouden Gard 2014. De 21-jarige patissier heeft zijn winst niet stilgezeten. ‘De nummers 1, 2 en 3 mochten vorig jaar bij prinses Beatrix op de koffie komen’ vertelde Spataro. ‘Na de wedstrijd ben ik voor mezelf begonnen als freelancer. Sindsdien wordt ik ingehuurd door bedrijven als productontwikkelaar.’

Talentenprijs

Naast de Gouden Gard-verkiezing was er ook een competitie om de Talentenprijs. De deelnemers moesten hiervoor twee identieke deserttaarten met aan diameter tussen de 18 en 20 centimeter maken. De beschrijving en receptuur van de taart dienden vooraf ingeleverd te zijn. Het thema dit jaar was Holland. Sanne Traa bleek hierin het grootste talent te zijn. Naast de Talentenprijs ging zij ook met de Consumentenprijs ervandoor. ‘Het taartje van Sanne klopte vaktechnisch helemaal, daarnaast was het ook gewoon een heel lekker taartje’, vertelde jury-voorzitter Hans Tros. Het winnen van de Talentenprijs is een belangrijke stap in de droom van Traa: ‘Mijn droom is om later top patissier te worden.’ Traa liet Karl Bouman en Jeroen Heemskerk achter zich.

V.l.n.r. Karl Bouman, Sanne Traa en Jeroen Heemskerk. Foto: NBOV

V.l.n.r. Karl Bouman, Sanne Traa en Jeroen Heemskerk. Foto: NBOV

 

Reageer op dit artikel