artikel

De allergenenwet in het kort

Dossiers

De allergenenwet in het kort

Vanaf 13 december 2014 gaat in Nederland een Europese wetgeving over allergenendeclaratie in werking. Bakkerijen moeten ten aanzien van onverpakte producten informatie geven aan hun klanten over de mogelijke aanwezigheid van veertien in de wet genoemde allergenen.

De informatie over deze veertien allergenen in onverpakte producten mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden verstrekt. Bakkers mogen zelf weten hoe ze dat doen. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Mondeling

Kiest u voor mondelinge info: dan kunt u bijvoorbeeld in uw bakkerij duidelijk zichtbaar melden dat de klant voor allergeneninformatie zich kan wenden tot het personeel.

Schriftelijk of elektronisch

Wie kiest voor schriftelijk of elektronische informatieverstrekking over allergenen, moet dit duidelijk zichtbaar op alle plekken waar u voedsel aan klanten verkoopt communiceren. Bijvoorbeeld een tv-scherm bij de toonbank. Daarop kunt u bijvoorbeeld aangeven:  ‘allergeneninformatie elektronisch beschikbaar via onze site’ of ‘allergeneninformatie beschikbaar op de broodzakken’.

Veertien allergenen

Het gaat in de wetgeving om de volgende veertien allergenen: glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda , noten, (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten ), soja, melk ( inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Controle

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat controleren. Een woordvoerster van het NVWA laat weten dat daarover nog overleg gaande is. Onder meer met Koninklijke Horeca Nederland. ‘We gaan aan de hand van verschillende elementen zoals productoverzichten, etiketten, afspraken in het bedrijf en opgedane kennis inspecteren.’

Boetes

Voor ondernemers die zich niet aan de wet houden gelden boetes van €525 voor kleine bedrijven (met minder dan 50 mensen personeel in dienst) en €1050 voor grote bedrijven. (meer dan 50 mensen in dienst).

Bronnen: Allergenen Consultancy, Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit en Koninklijke Horeca Nederland

Reageer op dit artikel