artikel

Wat te doen voor het slachtoffer?

Dossiers

Wat te doen voor het slachtoffer?

Is uw bakkerij overvallen en waren op dat moment medewerkers aanwezig? Als werkgever kunt u veel betekenen voor de personen die het misdrijf hebben meegemaakt. Tips van Slachtofferhulp Nederland.

De hulp van u als ondernemer zal niet alle problemen oplossen, maar een kleine blijk van steun kan een groot verschil maken. Informeer ook naar eventuele gasten die bij de overval aanwezig zijn geweest.

Hoe kan ik helpen?
Vraag de ander wat u voor hem of haar kunt betekenen. Geef aan wat u wel en niet kunt doen, zo voorkomt u later misverstanden.

Bied een luisterend oor
Toon belangstelling, begrip en geef serieuze aandacht, ook in de weken of maanden na de gebeurtenis. Verwacht niet dat het leed na twee weken voorbij is.

Geef de ander de ruimte
Blijft uw medewerker over de gebeurtenis piekeren zonder erover te praten? Breng de gebeurtenis dan zelf op een rustig moment ter sprake.

Bied praktische hulp
Bied zelf praktische hulp aan. Geef de ander bijvoorbeeld een lift naar het werk. Of breng hem of haar na sluitingstijd naar huis.

Weer plannen maken
Moedig de ander aan om langzaam weer plannen te maken voor de toekomst. Het helpt als het normale ritme thuis en op het werk weer opgepakt wordt.

Overige tips:
Help met het zoeken van afleiding
Toon begrip
Wees oprecht in uw reacties
De ander is van slag. Het maakt niet uit hoe ernstig de gebeurtenis was. Toon begrip voor wat hij of zij heeft meegemaakt

Wat kan ik beter niet doen?
– Vermijd sensatie en flauwe grappen.
– Betuttel de ander niet.
– Het leed verzacht niet door te zeggen dat anderen er nog slechter aan toe zijn.
– Geef geen ongevraagde adviezen.
– Neem een gesprek niet over door ongevraagd over uw eigen ervaring te vertellen.

Op het forum van Slachtofferhulp ontmoet u andere mensen die betrokken zijn bij een slachtoffer.

Reageer op dit artikel