artikel

Tips tegen diefstal door personeel

Dossiers

Tips tegen diefstal door personeel

Het verlies op de bedrijfswinst als gevolg van interne criminaliteit is naar schatting zes procent. Natuurlijk valt een greep uit de kassa onder interne criminaliteit. Maar ook broodjes weggeven of schoonmaakmiddel van het bedrijf thuis gebruiken gaan ten koste van de bedrijfswinst. Acht tips om diefstal van het personeel tegen te gaan.

1 Praten

Maak het bespreekbaar. Het is een taboe-onderwerp, maar denken dat het in jouw bedrijf niet gebeurt is erg naïef. Praat erover met het personeel.

2 Camera’s
Een camerasysteem voor de veiligheid? Een paar extra camera’s in de bakkerij, bij de kluis en op kantoor voorkomen diefstal van het personeel. En als het dan toch gebeurt heb je de camerabeelden als bewijs.

3 Signalen
Wees alert op signalen. Een medewerker die altijd alleen wil afsluiten? Een medewerker die altijd een kastekort heeft? Het hoeft niet, maar het kan wijzen op interne diefstal. Spreek medewerkers hier – voorzichtig – op aan. Ga ook op je gevoel af. Soms voelt het gewoon niet goed en vaak is er dan iets aan de hand.

4 Klanten
Geen vorm van interne diefstal, maar wel van diefstal: personeel kan ook stelen door klanten meer te berekenen voor hetgeen dat ze bestelt hebben. U wordt niet de dupe, maar de klant wel.

5 Gelegenheid
Creëer geen gelegenheid. Gebrek aan controle, belangstelling en gebrekkige administratie vergroten de kans op diefstal. Weet wat er onderling speelt, bespreek problemen en pak ze aan. Doe ook leuke dingen met het team. Werknemers die zich prettig voelen zijn loyaler.

6 Werkdruk
Een te hoge werkdruk en veel stress op het werk? Medewerkers voelen zich dan eerder gerechtvaardigd om te stelen. Voorkom dit door voldoende medewerkers op de vloer. In het verlengde hiervan: biedt marktcomforme arbeidsvoorwaarden Onderbetaling dan wel onbetaald overwerken biedt aanleiding tot/vergoelijking van diefstal onder het mom van ‘steel je van mij, steel ik van jou’.

7 Vertrouwen en controle
Medewerkers vertrouwen is goed, maar controle is daardoor niet overbodig. Medewerkers weten dat ze makkelijker misbruik van de situatie kunnen maken als er ‘alleen’ sprake is van vertrouwen en geen controle.

8 Scannen
Probeer nieuwe medewerkers te scannen: is er sprake van schulden, bijzondere familie-omstandigheden, een (gok)verslaving? Deze factoren kunnen de kans op diefstal vergroten.

Toch betrapt?
Toch iemand betraft of zware verdenkingen? Verzamel zo veel mogelijk bewijs en getuigenverklaringen. Schakel eventueel een recherchebureau in. Doe aangifte bij de politie. Tijdrovend en vaak vervelend, maar anders kan de dader gewoon weer aan de slag bij een ander bedrijf.

Advies van een advocaat:

Als u iemand ontslaat na aantoonbare diefstal zal dit ontslag in veel gevallen stand houden bij de rechter. Er zijn echter uitzonderingen en soortgelijke zaken leiden niet altijd tot dezelfde uitspraak. Rechters laten bijvoorbeeld meewegen hoe lang iemand al in dienst is. Daarnaast tellen de bedrijfscultuur, de ernst van de diefstal, de leeftijd van de verdachte en de gevolgen voor zijn of haar ontslag op staande voet mee.

Reageer op dit artikel