artikel

Wasem- en bakdampen

Dossiers

Wasem- en bakdampen

Wasem- en bakdampen in de bakkerij. Wat doe je aan geuroverlast en waar moet je daarbij op letten?

Wasem- en bakdampen in de bakkerij. Wat doe je aan geuroverlast en waar moet je daarbij op letten? 

Als u na het bakken de oven(s) leegt, komen er wasem- en bakdampen vrij. Al ruikt een vers gebakken brood nog zo lekker, werken in een ruimte met een overdosis aan geuren is minder prettig. Bovendien moeten wasem- en bakdampen uit een bakkerij op een optimale manier worden verspreid om overlast in de buurt te voorkomen.
Met een wasemkap worden de wasem- en bakdampen via één punt afgezogen naar de buitenlucht zonder zich eerst in de bakkerij te verspreiden. Kies bij voorkeur een wasemkap met vetvangfilters, houd deze filters schoon en vervang ze regelmatig. Let er verder op dat het afvoerpunt minimaal een meter boven de hoogste daklijn van het gebouw uitsteekt. Dan worden de wasemdampen namelijk zo hoog verspreid dat omwonenden er doorgaans geen last van hebben.

Voordeel van een wasemkap is dat het aantal punten waarop dampen worden afgevoerd, vermindert. Ook blijft de ruimte waarin de ovens staan schoner. Dat scheelt schoonmaakwerk en dus ook energie (u verbruikt immers minder water en schoonmaakmiddelen). Daar staat tegenover dat de mechanische afvoer meer energie kost.

Afvoerkanalen ovens
Vrijwel alle ovens hebben een wasem- en bakdampafvoerkanaal, rookgasafvoerkanaal en een luchttoevoerkanaal. Om het aantal uitstootpunten te verminderen, is het raadzaam gelijkwaardige kanalen (zoals die van afvoer) samen te voegen. Geluidsoverlast gaat u tegen door de kanalen dubbelwandig te laten uitvoeren. Ook kunnen het rookgas- en het luchttoevoerkanaal van een demper worden voorzien.
Gevolg van deze maatregelen kan zijn dat de oven iets anders werkt, en u de manier van werken ermee moet herzien. De kosten zijn sterk afhankelijk van het aantal kanalen, de hoogte en de situatie ter plaatse.

Dus:
• Een wasemkap gaat geuroverlast tegen door wasem- en bakdampen af te voeren naar de buitenlucht;
• Het aantal uitstootpunten vermindert u door (afvoer)kanalen van de oven samen te voegen;
• Geluidsoverlast neemt af door dubbelwandige kanalen en dempers;
• Lees meer over milieumaatregelen die u kunt nemen

Reageer op dit artikel