artikel

Veiligheid in het magazijn

Dossiers

Veiligheid in het magazijn

Opslagruimten en magazijnen moeten met het oog op hygiëne goed kunnen worden schoongemaakt en onderhouden. Enkele tips om hiervoor te zorgen.

Opslagruimten en magazijnen moeten met het oog op hygiëne goed kunnen worden schoongemaakt en onderhouden. Enkele tips om hiervoor te zorgen.

De stellingen en kasten in de ruimten worden volgens de voorschriften beladen en zijn zo geplaatst dat zij niet kunnen omvallen. De leverancier ervan kan informatie verstrekken over de maximale belasting, de plaatsingsvoorschriften en over eventuele aanvullende voorschriften. Smalle en hoge stellingen worden ook aan de bovenzijde vastgemaakt. Dat is zeker belangrijk als er regelmatig alleen bovenin goederen zijn opgeslagen. Zorg voor een trap om op een verantwoorde manier bij de hoog opgeslagen goederen te kunnen komen.

Gebruik transportmiddelen
In grote magazijnen kan het gebruik van een transportmiddel handig zijn. Zorg er dan voor dat de gangpaden voldoende breed zijn. Transportmiddelen (bijvoorbeeld heftrucks) moeten de ruimte hebben om te rijden én draaien. Die ruimte betreft de omvang van het transportmiddel plus de omvang van het te verplaatsen materiaal.
Een compleet overzicht van maatregelen vindt u in de RIE Bakkerijen, een vragenlijst waarin alle risico’s in een bakkerij aan bod komen. Voor meer informatie neemt u contact op met de adviseurs van het NBC of kijkt u op het dossier over arbo op de website van het NBC.

Dus:
– zorg voor goed onderhouden opslagruimten;
– belaad stellingen en kasten volgens de voorschriften en zorg dat ze niet kunnen omvallen;
– zorg voor voldoende ruimte voor transportmiddelen (indien aanwezig)

 

 

Reageer op dit artikel