artikel

Opslag gevaarlijke stoffen

Dossiers

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid op het werk. De gevaarlijke stoffen die in de bakkerij voorkomen zijn reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen. Een juiste opslag van deze stoffen is daarom erg belangrijk.

Opslag gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid op het werk. De gevaarlijke stoffen die in de bakkerij voorkomen zijn reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen. Een juiste opslag van deze stoffen is daarom erg belangrijk.

Opslag
Bij een goede opslag van stoffen:
• is bekend welke stoffen niet bij elkaar mogen worden opgeslagen;
• zijn stoffen zo opgeborgen dat ze bij calamiteiten niet exploderen;
• is in sommige situaties ventilatie voor de stoffen nodig;
• zijn de stoffen opgeslagen in een voldoende ruime lekbak;
• hebben onbevoegden geen toegang tot de stoffen.

Reinigings- en ontsmettingsmiddelen mogen niet worden opgeslagen in een ruimte waar levensmiddelen worden bereid of bewaard. Uitzondering hierop is een minimale hoeveelheid reinigings- en ontsmettingsmiddel dat nodig is bij het werk (de werkvoorraad). Sla reinigings- en besmettingsmiddelen op in een afgesloten kast of in een aparte ruimte waarin zich geen levensmiddelen bevinden. Zorg ervoor dat medewerkers bekend zijn met de afspraken over het veilig omgaan met de reinigings- en ontsmettingsmiddelen en houdt voorraden van de middelen beperkt.

Een compleet overzicht van maatregelen die u neemt voor uw medewerkers vindt u in de RIE Bakkerijen, een vragenlijst waarin alle risico’s in een bakkerij aan bod komen. Voor meer informatie neemt u contact op met de adviseurs van het NBC via 0317 – 471247.
 

Reageer op dit artikel