artikel

Verkooptermijnen van zelfbereide producten

Dossiers

Verkooptermijnen van zelfbereide producten

In de Hygiënecode 2008 is de maximale verkooptermijn voor gekoelde producten veranderd. Zelfbereide, niet-voorverpakte producten mag u nu maximaal 2 dagen bij 7 °C of 3 dagen bij een temperatuur van 4 °C of kouder bewaren en presenteren.

In de Hygiënecode 2008 is de maximale verkooptermijn voor gekoelde producten veranderd. Zelfbereide, niet-voorverpakte producten mag u nu maximaal 2 dagen bij 7 °C of 3 dagen bij een temperatuur van 4 °C of kouder bewaren en presenteren.

Daarbij wordt rekening gehouden met een gebruiksperiode van maximaal 1 dag bij de consument. Als u bederfelijke halffabricaten in uw product verwerkt, start de termijn op het moment dat dit halffabricaat is geproduceerd. Verkoop of verwerk ontdooide bederfelijke producten binnen 2 dagen nadat ze ontdooid zijn of zoveel sneller als de houdbaarheidstermijn van het product vereist.

Voorbeelden
U draait op maandagmiddag banketbakkersroom aan en bewaart hiervan een restant in de koeling bij 7 °C. Op dinsdag maakt u met dat restant roombroodjes. Deze roombroodjes mag u dan nog tot en met woensdagmiddag verkopen. Bewaart u het restant banketbakkersroom bij een temperatuur van 4 °C of kouder (bijvoorbeeld in een nulgradenkast) dan verlengt u daarmee de verkooptermijn. Met deze room bereide roombroodjes mag u dan nog tot en met donderdagmiddag verkopen. De klant dient de producten in de koelkast te bewaren en uiterlijk op donderdag respectievelijk vrijdag te consumeren.

Een voorgebakken brood dat diepgevroren wordt bewaard, kunt u 7 °C of kouder gekoeld nog twee dagen bewaren voordat het afgebakken moet worden. Echter, vriest u een crèmegebakje één dag voordat de houdbaarheidstermijn verloopt in, dan moet u het gebakje ook binnen een dag nadat het weer ontdooid is verkopen.

Verlenging verkooptermijn
Als u het roombroodje serveert in uw lunchroom of op uw terras, dan mag u de verkooptermijn met maximaal 24 uur verlengen. Dit komt omdat u nu geen rekening hoeft te houden met de extra dag dat het product in de koelkast van de consument ligt. Het roombroodje dat u tot woensdagmiddag gekoeld mag verkopen, kunt u dus eventueel donderdag nog serveren in de lunchroom.

Dus:
• Bewaar en presenteer zelfbereide producten maximaal 2 dagen bij 7 °C of 3 dagen bij 4 °C of kouder;
• Ontdooide producten uit de vriezer verkoopt of verwerkt u binnen uiterlijk 2 dagen na ontdooien.
• Verlengde verkooptermijn is mogelijk voor producten die ter plaatse worden geconsumeerd.

 

Reageer op dit artikel