artikel

Verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

Dossiers

Verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

Als bakker krijgt u geregeld vragen van klanten over voedselallergieën. Daarom besteden wij daar de komende weken op deze plek aandacht aan. Dit keer: wat is het verschil tussen voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie?

Als bakker krijgt u geregeld vragen van klanten over voedselallergieën. Daarom besteden wij daar de komende weken op deze plek aandacht aan. Dit keer: wat is het verschil tussen voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie?

Een opgeblazen gevoel, lichte jeuk of zelfs een gezwollen gezicht of een hartstilstand: het kunnen allemaal reacties van het lichaam zijn op het eten of aanraken van bepaalde voedselbestanddelen. Voedselovergevoeligheid is hier een overkoepelende term voor.
Het begrip wordt opgesplitst in een allergische en een niet allergische voedselovergevoeligheid. Een niet allergische voedselovergevoeligheid wordt vaak ‘voedselintolerantie’ genoemd.

Voedselallergie
Mensen met voedselallergie reageren altijd op (sporen van) het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eiwit niet en maakt antistoffen ertegen. Voorbeelden van voedselallergie zijn: notenallergie, pinda-allergie, coeliakie, soja-allergie en melk(eiwit)allergie. Mensen met een dergelijke allergie kunnen zeer acuut en heftig reageren op zelfs het kleinste spoortje van het voedingseiwit waarvoor zij allergisch zijn.

Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem níet rechtstreeks betrokken. De overgevoeligheidsreacties ontstaan op een andere manier, bijvoorbeeld door enzymtekorten. Een voorbeeld van voedselintolerantie is een lactose-intolerantie waarbij degene die hier last van heeft, melksuikers (lactose) niet goed verteert door een tekort aan enzymen. Hierbij ontstaan meestal maag-darmklachten. Mensen met een voedselintolerantie hebben meestal minder hevige of acute klachten dan mensen met een allergische voedselovergevoeligheid.

Meerdere voedingsmiddelen
Sommige mensen zijn overgevoelig voor één soort voedingsmiddel of ingrediënt. Maar het komt ook vaak voor dat mensen last hebben van overgevoeligheid voor meerdere voedingsmiddelen.

Dus:
• Voedselallergie is een allergische reactie van het afweersysteem op een eiwit in de voeding. Een voorbeeld is pinda-allergie;
• Bij voedselintolerantie is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken, zoals bij een intolerantie voor melksuiker (lactose);
• Bij voedselallergie zijn mensen meestal gevoeliger voor kleinere spoortjes van het allergeen en zijn de reacties vaak heftiger dan bij voedselintoleranties.
 

Reageer op dit artikel