artikel

Verplaatsing winkel Bakkerij Jonker succesvol

Dossiers

Verplaatsing winkel Bakkerij Jonker succesvol

Investeren in het oude winkelpand of verhuizen naar een nieuwe locatie? Dat was de centrale vraag voor de broers Ed en Rob Jonker. De eigenaren van Bakkerij Jonker in Noord Scharwoude kozen uiteindelijk voor de laatste optie en een nieuwe verkoopstrategie.

 

Investeren in het oude winkelpand of verhuizen naar een nieuwe locatie? Dat was de centrale vraag voor de broers Ed en Rob Jonker. De eigenaren van Bakkerij Jonker in Noord Scharwoude kozen uiteindelijk voor de laatste optie en een nieuwe verkoopstrategie.  

 

Wie het Noord Hollandse plaatsje Noord Scharwoude binnenrijdt, kan niet om Bakkerij Jonker heen. Het pand is groot, opzichtig en staat aan de doorgaande weg.
Het aspect locatie was geen directe reden voor de ondernemers om te verhuizen. Een halfjaar later kunnen de eigenaren Ed (33)en Rob (35) Jonker dat zelf bijna niet geloven. Sinds de opening is het aantal klanten met 40 procent toegenomen. Voorheen had Jonker elfhonderd klanten per week, momenteel is dat gemiddeld zeventienhonderd. De omzet is met dezelfde cijfers gestegen. Rob Jonker: ‘In de oude winkel dachten we het goed te doen, we hadden een constante omzet. We wisten dat locatie essentieel is, dat hebben we geleerd op school. Maar dat het belang zo groot kan zijn heeft ons verbaasd.’ De nieuwe winkel ligt in het centrum aan een doorgaande weg. Om het pand nog beter op te laten vallen is het wit geschilderd. Hierdoor springt de naam op de gevel, die in oranje letters staat geschreven, er nog beter uit. Ed Jonker: ‘We hebben van een B-locatie een A-locatie gemaakt. We vallen nu écht op, niemand kan voorbij rijden zonder onze winkel te zien. Dat was voorheen wel anders, want toen zaten we ietwat verscholen.’

Parkeerplaatsen
Het winkelpand van Bakkerij Jonker meet ruim 190 vierkante meter. Voor en naast het pand liggen tientallen gratis parkeerplaatsen. Sinds medio juli van dit jaar is dit het onderkomen van de broers. Zij zwaaien sinds 2005 de scepter over het bakkersbedrijf nadat ze de onderneming overnamen van hun ouders. Stilgezeten hebben de twee jonge ondernemers sindsdien niet. Naast het verbouwen van de bakkerij in Oudkarspel hebben ze dit jaar hun oude filiaal in Noord Scharwoude verlaten om 200 meter verderop een nieuw pand te betrekken. Eind april was de officiële opening. Ed Jonker over het waarom van de verhuizing: ‘Het vorige filiaal was oud, er moest een hoop in gebeuren. Bovendien huurden we het pand. We twijfelden dan ook wat te doen, maar toen we hoorden dat dit pand (voormalige kledingwinkel red.) te koop stond was die twijfel meteen weg. We moesten alleen maar schilderen en het terras voor de winkel opnieuw aanleggen.’

 

Inrichting
De omzet is ook toegenomen door de vernieuwde verkoopstrategie, menen de eigenaren. Zij hebben het concept bedieningswinkel ingeruild voor een servicewinkel (Infrashop) waarbij zowel zelfbediening als bediening aangeboden wordt aan de klant. Als iemand geholpen wil worden kan dat, wil hij dat niet, dan kan hij het product voorverpakt meenemen en afrekenen bij de kassa zonder te hoeven wachten op anderen. ‘Tijdens de inrichting hebben we vanuit de consument gedacht in plaats van vanuit het product. Belangrijk is bij een servicewinkel dat de schappen vol blijven’, aldus Ed Jonker. ‘Voor de planning betekent dat dat het personeel ’s ochtends een uur eerder moet beginnen om de producten voor te verpakken en in de schappen te plaatsen.’ Opvallend bij binnenkomst is de kleurstelling lime groen met oranje. ‘Flitsend hè’, zegt Jonker. ‘In kledingwinkels zijn de kleuren ook flitsend. Je moet met de tijd mee gaan.’

 

Routing
Ander opvallend detail is de vele lichtinval door de grote ramen. De broers Jonker hebben gekozen voor een gestuurde route (rechtsom) voor de klant. Hierdoor komt de consument eerst langs het kleinbrood, voordat hij het grootbrood en gebak passeert. ‘We hebben kleinbrood bewust voor het grootbrood geplaatst, omdat de meeste mensen voor grootbrood komen. Leg je grootbrood vooraan dan heeft de klant meteen waar hij voor komt en loop je de kans dat hij direct naar de kassa loopt. Nu wordt de consument geprikkeld met andere producten.’
Het achterste deel van de winkel (open verbinding) is ingericht als tearoom. De tearoom biedt plaats aan 24 personen. Jonker: ‘We wilden de bovenste verdieping (winkel bestaat uit twee verdiepingen red.) ook inrichten als tearoom maar Beko Advies raadde ons dat af omdat dit slecht zou zijn voor de omzet en het rendement. Dat is een goed advies gebleken, want 24 zitplaatsen is genoeg en we hebben nu geen extra personeel nodig.’ Beko Advies heeft Jonker ook geholpen bij promotionele activiteiten tijdens en na de opening, ontwerpen van het logo en bij de belettering van de gevel. ‘Die investering heeft zijn geld opgeleverd. Wij zijn goed in bakken, maar zij zijn weer professionals op het gebied van marketing.’ Op aanraden van Beko Advies hebben de broers ook hun assortiment verkleind. Om meer rendement te krijgen, zijn ze gestopt met kleine degen (2 kilo). Zes kilo is nu het kleinste deeg. Om meer inzicht te krijgen in het bedrijfsproces hebben Ed en Rob Jonker onlangs de softwareprogramma’s Cash it en Bake it van Marti It aangeschaft. Daarnaast hebben ze Beko Advies voor 2 uur per week ingehuurd voor het managementdeel. ‘Kort samengevat komt het er op neer dat Beko Advies ons bedrijf verder gaat professionaliseren op het gebied van management. Wij zijn van mening dat je als bakker veel meer uit management en marketing kunt halen. Om dit te bereiken zul je de juiste mensen om je heen moeten hebben.’

Workshops
Hoewel de benedenverdieping bruist van leven, is de bovenverdieping akelig stil. Maar daar komt spoedig verandering in stelt Ed Jonker. ‘We willen daar workshops en kinderfeestjes houden. Ik heb onlangs een pilot gedaan met twintig vrouwen en dat was fantastisch. Het zal niet de hoofdmoot zijn, het is puur een aanvulling op het concept. Dergelijke activiteiten versterken het imago van het bakkersvak.’

Bakkerswereld 9 november 2007
 

 

Reageer op dit artikel