artikel

Road Tour over brood en gezondheid van Drachten tot Goes

Dossiers

Road Tour over brood en gezondheid van Drachten tot Goes

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) gaat in mei en juni het land in. Tijdens 36 regionale informatiesessies wordt de bakker geïnformeerd over het onderwerp ‘brood en gezondheid’. Het rondtrekkende broodcircus moet ervoor gaan zorgen dat de bakker en zijn personeel de klanten beter voorlichten.

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) gaat in mei en juni het land in. Tijdens 36 regionale informatiesessies wordt de bakker geïnformeerd over het onderwerp ‘brood en gezondheid’. Het rondtrekkende broodcircus moet ervoor gaan zorgen dat de bakker en zijn personeel de klanten beter voorlichten.

Vorig jaar heeft TNO onderzoek gedaan naar de voedingswaarden van brood. De uitkomsten daarvan zijn beschikbaar en volgens Renee Boogerd, hoofd Voorlichtingsbureau Brood, is het moment aangebroken om nu ook de bakkers van alle ins en outs te voorzien. Begin van dit jaar is besloten de Road Tour in het leven te roepen. En op een wijze die voor bakkers heel toegankelijk is, denkt Boogerd. Er is immers altijd wel een mogelijkheid om een van de 36 sessies in veertien steden bij te wonen. Lange afstanden hoeven niet gemaakt te worden. ‘Er zijn nu zo’n driehonderd aanmeldingen binnen, maar dat mogen er gerust meer worden’, zegt Boogerd die de bakkers tot 23 april de kans geeft om gebruik te maken van deze bijzondere manier van kennis vergaren.
Belangrijke kennis, want voeding en gezondheid zijn uitgegroeid tot grote maatschappelijke thema’s. Rond brood is het zoutgehalte bijvoorbeeld een actueel vraagstuk. Consumenten zijn kritischer geworden en willen meer weten over wat ze eten en wat dat voor hun gezondheid betekent. Het winkelpersoneel krijgt vaker dan voorheen vragen van de klanten daarover. Boogerd: ‘Vanuit de Stuurgroep Bakkerij en Gezondheid kwamen signalen dat het goed zou zijn, meer aan voorlichting te doen. Op de manier die wij voor ogen hebben zijn er drie partijen die er baat bij hebben: bakkers, personeel en klanten. De sessies zijn kleinschalig en interactief.’

Jodium
Een bakker weet al veel van brood, maar of de ambachtsman en zijn personeel álle antwoorden paraat hebben op de verschillende vragen die over brood en gezondheid gaan, is maar de vraag stelt het NBC. ‘Hoeveel calorieën zitten er in een snee brood?’ of ‘Waarom zit er jodium in brood?’ In iedere bakkerij zullen er klanten zijn die dat graag willen weten. Is het niet vandaag, dan morgen.
Om de klanten van de bakkers beter te informeren zal het NBC de kennis van de bakker tijdens de Road Tour ‘updaten en uitbreiden.’ Het gaat daarbij vooral om kennis over de voedselwaarde van het brood, voedselallergie en de voedings- en gezondheidsclaims. Ook krijgt de bakkerondernemer tijdens de kleinschalig opgezette sessies de beschikking over middelen om het personeel goed te informeren; er wordt een toolkit uitgereikt na afloop. Dit informatiepakket bestaat uit een duurzame, overzichtelijke en navulbare naslagmap, een presentatie op cd-rom, een samenvatting op creditcardformaat voor personeel en een themaposter voor in de personeelsruimte. Volgens het NBC kan de kennis up-to-date zijn na één sessie bijgewoond te hebben.
De kosten voor deelname zijn € 25,00 (exclusief BTW). De informatiesessies beginnen om 18.30 uur en duren tot 21.00 uur. De bakker kan zich uiterlijk tot 23 april opgeven. De Road Tour is een initiatief van CNV, FNV, NBOV, NVB en NBC.
Voor meer informatie: www.nbc.nl of (0317) 47 12 47.

 

Reageer op dit artikel