artikel

Weekendaankopen: 50 procent van totaal

Dossiers

Weekendaankopen: 50 procent van totaal

Bijna de helft van alle aankopen wordt in het weekend gedaan. Bij bakkerswinkels is dit zelfs meer.

Bijna de helft van alle aankopen wordt in het weekend gedaan. Bij bakkerswinkels is dit zelfs meer.

Vrijdag en zaterdag zijn in Nederland samen goed voor bijna 42% van de winkelbezoeken en voor 40% van de ritjes naar de supermarkt. Ook bij de bakkerswinkel dragen de weekendaankopen voor een belangrijk deel bij aan de totale verkoop. Maar liefst 50% van al het brood- en banket wordt op vrijdag en zaterdag verkocht. Van gebak is dit zelfs 60%.

Oorzaken
Aan het eind van de week pakt bijna de helft van de consumenten de auto om de (grote) boodschappen te doen. De hoeveelheid aankopen maakt dan praktisch gezien niet veel uit. Verder doen mensen in het weekend vaker samen met anderen boodschappen dan door de week. Dit is positief voor de verkopen.

Voor elk wat wils
Het verbaast u waarschijnlijk niet dat klanten die met hun partner en/of kinderen uw winkel bezoeken, meer besteden dan klanten die alleen komen. Uit onderzoek van GfK Shopper blijkt dat klanten die met partner komen 50% meer uitgeven, en klanten met kinder(en) 30% meer. Iedereen heeft uiteindelijk zo zijn eigen voorkeuren en zien doet kopen!

Verkoopstimulans
Met dit gegeven vergroot u uw verkopen door gebruik te maken van de impulsgevoeligheid van uw assortiment. Wist u bijvoorbeeld dat ruim de helft van de aankopen van chocolade, gebak, cake, banket en broodsnacks niet gepland zijn? Alleen groot brood is nauwelijks gevoelig voor impulsen. Zorg daarom voor een aantrekkelijke en prominente presentatie van ‘verwenproducten’. Geef klanten ook de mogelijkheid ze te proeven.
 
Dus:
– De weekendverkopen dragen voor een belangrijk deel bij aan het totale verkoopresultaat. Bij de bakker geldt dit nog meer;
– Klanten die samen met partner en/of kinderen komen besteden meer dan klanten die alleen zijn;
– Speel hier op in door onder meer gebruik te maken van de impulsgevoeligheid van uw assortiment.

 

Reageer op dit artikel