artikel

Zorg voor gelijkmatig gekleurde oliebollen

Dossiers

Zorg voor gelijkmatig gekleurde oliebollen

Oliebollen zijn een margerijk product. Mits uw oliebollen kwalitatief goed zijn. Een regelmatige en frisse kleur hoort daar bij. Het NBC komt tijdens keuringen onregelmatig gekleurde oliebollen tegen. Die onregelmatige kleur ontstaat door te langzaam doseren en/of niet goed draaien tijdens het bakken.

Oliebollen zijn een margerijk product. Mits uw oliebollen kwalitatief goed zijn. Een regelmatige en frisse kleur hoort daar bij. Het NBC komt tijdens keuringen onregelmatig gekleurde oliebollen tegen. Die onregelmatige kleur ontstaat door te langzaam doseren en/of niet goed draaien tijdens het bakken.

Dompelen
Een gelijkmatige kleur is erg belangrijk bij het bakken van oliebollen. Als u oliebollen direct na het scheppen draait, kunt u een dompelrek plaatsen op de oliebollen zodat ze helemaal in het vet komen te liggen. Op die manier garen de oliebollen rondom zeer gelijkmatig en kunt u een kortere baktijd realiseren.
Gebruik uitsluitend dompelrekken van roestvrij staal. Andere metalen kunnen zorgen voor een snelle veroudering van de olie. Voor oliebollen van 80 gram bedraagt de baktijd maximaal zeven minuten. Let op dat de olietemperatuur constant tussen de 175°C en 180°C (maximaal) ligt.

Geen balans in kleur
Een onregelmatige kleur is eenvoudig te herkennen. De ene kant van de oliebol is dan goedgekleurd, soms zelfs al wat donker, terwijl de ander kant nog wat licht is. Aan de lichte zijde is de oliebol dan vaak te vet want daar dringt de olie gemakkelijk binnen. Die olie komt vrij bij zachtjes knijpen in de bol.

Dus:
• Draai de oliebollen direct na het scheppen;
• Gebruik een dompelrek zodat de oliebollen helemaal in het vet komen te liggen;
• Gebruik uitsluitend roestvrijstaal als dompelrek;
• Zorg dat de olietemperatuur constant tussen de 175°C en 180°C (maximaal) ligt;

Bel voor meer informatie met de adviseurs Productkwaliteit van NBC, telefoon (0317) 47 12 47. Bij hen kunt u ook terecht voor informatie over de oliebollenbeoordelingen die NBC verricht.
 

Reageer op dit artikel