artikel

Keurslager Franny van Linschoten over leerling en leerbedrijf

Dossiers

Keurslager Franny van Linschoten over leerling en leerbedrijf

Een moeilijk te communiceren prijs. Dat vindt Franny van Linschoten als ze het heeft over de titel Beste SVO-Leerbedrijf van het jaar 2008. De ondernemersvrouw uit Capelle aan den IJssel is er trots op dat Keurslagerij Van Linschoten in september zowel de categorie versdetailhandel won als ook de overallprijs in de wacht sleepte.

Een moeilijk te communiceren prijs. Dat vindt Franny van Linschoten als ze het heeft over de titel Beste SVO-Leerbedrijf van het jaar 2008. De ondernemersvrouw uit Capelle aan den IJssel is er trots op dat Keurslagerij Van Linschoten in september zowel de categorie versdetailhandel won als ook de overallprijs in de wacht sleepte.

Franny van Linschoten, die zich al elf jaar bezighoudt met het begeleiden van leerlingen, heeft zich tot in detail verdiept in het nieuwe onderwijssysteem van competentiegericht leren. Volgens haar een voorwaarde om met succes deel te kunnen nemen aan de verkiezing SVO Leerbedrijf van het jaar. Bij het competentiegericht leren wordt uitgegaan van de vermogens waar de leerling al over beschikt, de zogenaamde eerder verworven competenties. ‘Voorheen maakte ik als praktijkbegeleider een werkplan en had de leiding. In de vernieuwde opzet heeft de leerling zélf grote invloed en daar moest ik in het begin aan wennen’, geeft Van Linschoten grif toe. ‘Om eerlijk te zijn werd ik er bloednerveus van. De leerling had het initiatief en wilde het ene moment een plattegrond van het bedrijf en een dag later werd ik geacht aan te geven wat er zoal gereinigd en gedesinfecteerd wordt in de slagerij. Ik had er onvoldoende grip op en wist niet waar ze op school (de SVO-leerlingen werken drie dagen en gaan een dag in de week naar school – red.) hun uren mee vulden’, zegt Van Linschoten. Ze nam snel contact op met de opleidingscoördinator om aan deze onbevredigende situatie een eind te maken. ‘Ik wil precies weten waar mijn mensen tijdens de opleidingsdagen mee bezig zijn, zodat ik de praktijk kan koppelen aan de theorie.’

Overtuiging
Franny van Linschoten heeft een bakkersachtergrond. De eerste schreden in haar werkzame leven zette de destijds 17-jarige Van Linschoten bij Echte Bakker Nico Walraven in Maassluis. ‘Hier heb ik veel geleerd. Deze werkgever was zijn tijd ver vooruit en had wekelijks iets nieuws in de toonbank liggen. Aan croissantjes verdienen we meer dan aan broodjes’, zei de eigenaar op een dag. Hij vond dat we de klanten beargumenteerd moesten overhalen mét croissants de winkel te verlaten. Dát sprak me aan en draag ik ook over op míjn medewerkers en leerlingen’, zegt Van Linschoten. ‘Overtuig je klanten.’ 
Verkooptechnieken komen ook aan bod in de nieuwste SVO-leerboeken die de ondernemersvrouw doorworstelde. Uit het studiemateriaal bleek dat het belang van competentiegericht leren voor een organisatie is, dat de medewerkers zich voortdurend blijven ontwikkelen. Dan wordt het héle bedrijf meegestuwd in de vaart der volkeren. Van Linschoten: ‘Ik liet mijn collega’s de leerlingen beoordelen bij het schoonmaken van snijmachines, de klantgesprekken en het soepvlees snijden. Want als ik er niet ben, moet het opleiden doorgaan. Daarvan wordt het hele bedrijf beter. Medewerkster Rieneke Kunst (23), die de opleiding tot chef-slager volgt kon zo ook bijleren. Twee vliegen in een klap dus.’ Franny van Linschoten maakt haar hele team daarmee verantwoordelijk voor opleiden.
De initiatieven van Van Linschoten sorteerden effect. De voedselverwerkende industrie (winnaar Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt Weurt), de groothandel (winnaar Norberts Irish Beef Rotterdam) en het supermarktwezen (winnaar EM-TÉ filiaal Middelburg) hadden het nakijken; Van Linschoten won de eigen categorie (versdetailhandel) én de overallprijs. En dat ze twee prijzen won is haast niet uit te leggen aan de buitenwereld heeft ze ervaren. De Keurslager was voorgedragen door de leerlingen/medewerksters Eline Hersbach en Rieneke Kunst, die allround worden ingezet. ‘De ene dag staan mijn mensen maaltijden te koken, een volgende dag staan ze achter de toonbank en de derde dag hebben ze de leiding over de worstmakerij. Niet in hokjes denken. Bij ons kunnen er van de achttien slechts vier níet met de cutter omgaan. In de meeste bedrijven is het andersom.’

Opleiden
Als Franny van Linschoten ergens aan begint wil ze het goed doen. Dit jaar was voor haar het jaar van het opleiden. ‘Daar had ik vooraf op ingezet en dan ga ik er hélemaal voor. Soms sprak ik met Eline wel drie uur over een werkstuk.’ Als daar iets in stond dat voor Van Linschoten onduidelijk was, gaf ze haar jonge onderdaan de opdracht mee om dat op school beter uit te zoeken. Het zegt iets over de gedrevenheid van de praktijkopleider. ‘Zelf volg ik de masterclass Succesvol Ondernemen aan de slagersvakschool. Wat mij betreft is het gewoon een leven lang leren.’
 

Inschrijven beste leerbedrijf
De inschrijving voor de verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2009 voor de bakkerijbranche is in september begonnen. Ondernemers kunnen worden aangemeld bij Kenniscentrum Kenwerk: www.kenwerk.nl
Het afgelopen jaar won Bakkerij Oonk uit Enschede de titel Leerbedrijf van het Jaar 2008.
 

Reageer op dit artikel