artikel

De houdbaarheid verlengen via de vriezer

Dossiers

De houdbaarheid verlengen via de vriezer

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de wijzigingen ten opzichte van de code uit 2003. Deze keer: de houdbaarheidstermijn verlengen via de vriezer.

De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008 treedt per 1 februari 2009 in werking. In deze rubriek besteden we daarom de komende weken aandacht aan de wijzigingen ten opzichte van de code uit 2003. Deze keer: de houdbaarheidstermijn verlengen via de vriezer.

Het is mogelijk om de houdbaarheidstermijn van ingekochte, voorverpakte producten te verlengen. Dit kunt u doen door de ingekochte, voorverpakte producten in de vriezer te bewaren. In de nieuwe Hygiënecode staat hiervoor de werkwijze beschreven.

Werkwijze
Noteer op de verpakking de datum waarop u de producten invriest. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een watervaste stift of een diepvriesbestendige sticker. Op het moment dat u het product uit de vriezer haalt, dient u de datum te noteren waarop u dat heeft gedaan. Verwerk bederfelijke producten binnen twee dagen na ontdooien of zoveel sneller als de houdbaarheidstermijn van het product vereist.

Voorbeeld invriezen ham
U vriest vandaag broodbeleg, bijvoorbeeld ham, in dat nog een dag houdbaar is. Op de diepvriesbestendige sticker staat dan de datum van vandaag. Conform de richtlijnen van het voedingscentrum is het aan te raden om de ham niet langer dan 3 maanden in de diepvries te bewaren. Wanneer u de ham weer uit de vriezer haalt, verwerk die dan binnen 24 uur na ontdooien in dagverse producten. De ham was op het moment van invriezen immers nog maar een dag houdbaar. De termijn van 24 uur controleert u met behulp van de datum waarop het product uit de vriezer kwam.

Voorbeeld invriezen eiwit
U vriest een grondstof, bijvoorbeeld eiwit, in die nog 1 week houdbaar is. Codeer dit product volgens de bovenstaande werkwijze. Verwerk het eiwit binnen 48 uur na ontdooien ook al is de houdbaarheidstermijn nog een week. De houdbaarheidstermijn van het verwerkte product, bepaalt u aan de hand van de richtlijnen in de Hygiënecode.

Dus:
• Noteer de invriesdatum op de verpakking;
• Noteer de datum waarop u het product uit de vriezer haalt;
• Verwerk bederfelijke producten binnen maximaal twee dagen na ontdooien;
• Lees ook de tips over het vaststellen van de houdbaarheidstermijn en de verkooptermijnen van zelfbereide producten.
 

Reageer op dit artikel