artikel

Helden van de Smaak 2008

Dossiers

Helden van de Smaak 2008

De verkiezing Held van de Smaak is net als vorig jaar weer één van de hoogtepunten van de Week van de Smaak. Dit keer zijn maar liefst elf bakkers genomineerd voor de landelijke eindstrijd die op 21 september plaatsvindt in Zwolle. Bakkerswereld stelt de genomineerden aan u voor.

De verkiezing Held van de Smaak is net als vorig jaar weer één van de hoogtepunten van de Week van de Smaak. Dit keer zijn maar liefst elf bakkers genomineerd voor de landelijke eindstrijd die op 21 september plaatsvindt in Zwolle. Bakkerswereld stelt de genomineerden aan u voor.

Noord-Brabant
Alexander Bekkers, Bakkerij Bekkers uit Nijnsel

Volgens de vakjury verdient Alexander Bekkers de titel door zijn verdiensten op het gebied van smaak en smaakbeleving. De ambachtelijke bakker wordt vooral geprezen door zijn initiatief om binnen het Groene Woud een spelt-project te starten. Samen met lokale producenten en tussenschakels heeft hij inmiddels de gehele keten in handen. Daarmee is de kwaliteit en herkomst van de producten gegarandeerd. Met respect voor de natuur maakt Bekkers ook gebruik van seizoensproducten, om de speltproducten nog beter tot zijn recht te laten komen. Bakkerij Bekkers heeft bovendien een sterke voorbeeldfunctie voor collega’s.

Friesland
Berend Bolhuis, Bakkerij Bolhuis uit Jubbega

Bolhuis onderscheidt zich met banket door geen ‘gewone’ suiker toe te voegen. In plaats daarvan gebruikt de eigenaar tapiocastroop of rijstmoutstroop, waardoor ze toch een krokant product kunnen presenteren. Banket zonder melk, tarwe en eiwit is te krijgen, zodat mensen ondanks een allergie kunnen genieten van een lekker stuk banket. De Friese bakker gebruikt alleen natuurlijke en biologische ingrediënten.

Groningen
Dick Peters, Bakkerij Dick Peters uit Leens

Dick en zijn team zijn in 1999 in het spelt-project gestapt. Er was bekend dat spelt, gezond en goede smaak-, voedings- en bakeigenschappen bezit. Hoe de bereiding precies in zijn werk ging was echter onbekend. Dick heeft dit door experimenteren allemaal opnieuw uitgevonden. Het resultaat is een lekker speltbrood met een pure smaak en geur en spelt-roomboterkoekjes. Brood en gebak van spelt maken nu een belangrijk onderdeel uit van de ambachtelijke bakkerij.

Noord-Holland
Bunjamin Konuksever, Zaanse Bakkertje uit Zaandijk

Het Zaanse Bakkertje dankt zijn nominatie vanwege zijn specialistische inslag. De jury omschrijft de bakkerszaak als volgt: ‘als ‘specialist onder de specialisten’ en ‘een bakker waar je voor om rijdt’. Veel waardering was er voor het ruime assortiment, met daarbinnen een bijzondere combinatie van Zaanse én Turkse broodspecialiteiten.

Overijssel
Nicole Schabbink, Bakkerij Schabbink uit Saasveld

Eigenaar Nicole Schabbink wist de meeste stemmen te krijgen met haar typische streekproducten als: Äppelkestoet, Sukkerstoet, Dinkelcorn en Kozakken. In de recepten maakt ze gebruik van oude graansoorten, zoals spelt, emmertarwe en eenkoorn. Ze is in gesprek met enkele graantelers uit de regio om deze oude graansoorten opnieuw te laten telen.

Gelderland
Jan-Aart Schuld Bakkerij Schuld uit Oldebroek

Alle zintuigen worden geprikkeld: zelfgebakken ontbijtcrackers met oude-kaasvlokken, ontbijtkoek met noten, frisse appeltaartjes. Op de balie staat altijd wat te ruiken en te proeven. Via een filmscherm kun je volgen hoe de producten in de bakkerij gemaakt worden. Het brood is bijzonder want deze bakker verbouwt zijn eigen graan op zijn eigen land in het dorpje Oldebroek. Van dit meel bakt bakker Jan-Aart dan het “Oldebroeker Akkerbrood”.

Zuid-Holland
Menno ’t Hoen, Dupain uit Rotterdam

Op zeer passievolle wijze maakt Menno met alleen meel, water en zout een puur brood. Hij bakt in een steenoven en gebruikt uitsluitend biologisch meel en zeezout. Het draait bij dit brood om de pure smaak van zuurdesembrood. Menno gebruikt geen kunstmatige toevoegingen, en zelfs geen toevoegingen als kruiden of tomaten. De smaak wordt puur bepaald door het samenspel van de beste grondstoffen, tijd en vakmanschap.

Limburg

Frank van Eerd,

Bisschopsmolen uit Maastricht
Sinds februari 2006 zijn in de Bisschopsmolen (rijksmonument uit de 12e eeuw) meerdere functies verenigd. Naast molen, bakkerij, gelagkamer, vergaderruimte worden er ook workshops gehouden. Spelt (Kollenberger Spelt) is het hoofdgraan dat wordt gebruikt. Het graan dat in de molen wordt gebakken, gaat naar de brouwerij van Gulpener Bier. Het spelt dat wordt gebruikt in de bakkerijproducten komt van externe molenaars uit de regio. De Bisschopsmolen staat voor openheid, geen hulpgrondstoffen en duurzaamheid.

Flevoland
Jaap van der Breggen, Bakkerij Het Zonnelied uit Zeewolde

Bakkerij Het Zonnelied is in 1985 in Almere begonnen toen het met tarwe van de boerderij Zonnehoeve broden ging bakken. De bakkerij is een zelfstandig, maar geïntegreerd onderdeel van boerderij Zonnehoeve. Uitgangspunt is om zo puur mogelijk brood te bakken met uitsluitend grondstoffen van biologisch kwaliteit. De tarwe komt grotendeels van het omringende land.

Utrecht
René van der Veer en Juliëtte Borggreve, De Veldkeuken uit Amelisweerd

De ingrediënten zijn zoveel mogelijk afkomstig van de naastgelegen eeuwenoude moestuin. Natuurlijk biologisch! Al dat heerlijks kun je proeven in het bezoekerscentrum een stukje verderop op het landgoed. Op woensdag en zaterdag verkopen zij er vers brood uit eigen bakkerij. Regelmatig organiseert de Veldkeuken proeverijen. Hier staat het ultieme genieten centraal!

Drenthe
Harm Fledérus, Echte Bakker Harm Fledérus uit Hooghalen

Ambachtelijke bakker die naast ambachtelijk ijs zich de laatste tijd zeer verdienstelijk maakt met het ontwikkelen van smaak bij zijn brood/banket producten. Diept receptverrijking uit om tot smaakverrijking te komen. Denkt, werkt en droomt in smaak. In de winkel krijgen de klanten tips hoe zij de producten kunnen gebruiken. Proeverijen zijn dagelijks. Door specialisatie weet hij nieuwe klanten te trekken.

Zeeland
Zeeuwse Vlegel

Zeeuwse Vlegel is een initiatief van jonge Zeeuwse boeren en boerinnen.
In 1991 hebben zij in samenwerking met molenaars, bakkers, de Zeeuwse Milieu Federatie, consumenten- en landbouworganisaties het Zeeuwse Vlegel volkorenbrood op de markt gebracht. De tarwe voor dit brood wordt in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld.
Het is de grondstof voor nog meer Zeeuwse Vlegelproducten zoals snelkooktarwe, wafeltjes, pannenkoekenmeel en volkorenmeel.

 

Reageer op dit artikel