artikel

Vervanging in eigen bedrijven goed geregeld

Dossiers

Vervanging in eigen bedrijven goed geregeld

Het uur U nadert voor het team Holland Bakery. Bart Vedder en Bas van Esch uit respectievelijk Deurne en Zevenhuizen zijn geselecteerd voor het keurkorps van chef de mission Hans Som. Maar hoe hebben ze de zaken binnen hun eigen bedrijf geregeld?

Het uur U nadert voor het team Holland Bakery. Bart Vedder en Bas van Esch uit respectievelijk Deurne en Zevenhuizen zijn geselecteerd voor het keurkorps van chef de mission Hans Som. Maar hoe hebben ze de zaken binnen hun eigen bedrijf geregeld?

Bart Vedder is opgenomen in de tweede groep. Dat betekent dat hij op 10 augustus vertrekt naar China. De Deurnense bakker zit midden in de voorbereidingen op het moment dat Bakkerswereld hem half juli spreekt. De eigenaar van Echte Bakker Vedder is net terug van een fotosessie op de plaatselijke atletiekbaan waar hij in bakkerskleding als een Olympische held mocht figureren. Een plat Andalusiabrood hanteerde Vedder als discus en een stokbrood diende als honkbalknuppel. ‘Ik heb een reclamebureau in de armen genomen’, legt Vedder uit. ‘De foto’s komen in de winkel en verschijnen in plaatselijke kranten. Ook ga ik een column schrijven voor de regionale krant, die met een speciale Peking-editie komt over de Brabantse Olympiagangers, waartoe ik als bakker ook behoor.’

Kriebels
Het geeft aan dat het evenement begint te leven en dat de Nederlandse bakkerijbranche er goed aan heeft gedaan een afvaardiging naar de Chinese hoofdstad te sturen. Niet alleen bij de media begint het te kriebelen, ook bij de deelnemers zelf. Vedder: ‘We hebben nu enkele proefbaksessies gehad. Die zijn geen overbodige luxe, aangezien we straks niet met blokgist werken, maar met gedroogde gist. En het kan best zijn dat de gistpercentages aangepast moeten worden bij temperaturen van 40 à 45 graden. De broden zullen, anders dan in Nederland gebruikelijk is, op de ovenvloer gebakken worden in plaats van in broodblikken. De basissoorten zijn wit, tarwe, volkoren en meergranen. Daarvan afgeleid worden bijvoorbeeld de Olympische Zonnepit en het Olympisch Goud. Het zijn tien verschillende ambachtelijke broodsoorten die dagelijks rouleren.’ Bart Vedder heeft weinig problemen om zijn eigen afwezigheid in de Deurnense bakkerij op te vangen. Echte Bakker Vedder is uitgegroeid tot een onderneming van 72 medewerkers met zes filialen die vier supermarkten en veertig catering- en horecabedrijven belevert. ‘Ik ben niet meer werkzaam in de productie, maar doe veel aan productontwikkeling en houd me bezig met het management. Ik heb goede medewerkers die mijn taken overnemen.’

Verantwoording
Ook Bas van Esch van Ambachtelijke Bakkerij Van Esch uit Zevenhuizen kent geen personele problemen als hijzelf in Peking bakt. ‘We bestieren met z’n vieren het bedrijf. Mijn broer Herman en zijn vrouw en ik met mijn echtgenote. Aan hen ben ik verantwoording verschuldigd. Herman zei gelijk: “als je die kans krijgt, moet je hem pakken.” We stemmen dit soort zaken goed met elkaar af. Mijn broer heeft wat meer met voetbal en is bij het EK in Zwitserland geweest.’ Ook het personeel van Van Esch reageerde enthousiast op de uitverkiezing. ‘De meeste klanten ook, hoewel sommigen wat kritisch waren. Waarschijnlijk jaloezie. Ik heb de laatste maanden veel in de krant gestaan en in Noord-Drenthe en Zuid-West Groningen moet je je kop niet boven het maaiveld uitsteken.’ Van Esch maakt deel uit van de eerste groep die de weg voor de anderen mag plaveien. ‘De omstandigheden zijn anders dan ik gewend ben. Maar van de hitte en luchtvochtigheid hebben met name de sporters last. Wij als bakkers moeten ons vooral flexibel opstellen, dan voorzie ik geen enkel probleem. De proefbaksessies geven veel vertrouwen.’
 

Reageer op dit artikel