artikel

Arbo: In geval van nood

Dossiers

Arbo: In geval van nood

Arbo is een hot item in de bakkerij. Daarom besteedt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, aandacht aan de Arbo-regels. Deze keer op Bakkerswereld.nl: de nooduitgang.

Arbo is een hot item in de bakkerij. Daarom besteedt Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, aandacht aan de Arbo-regels. Deze keer: de nooduitgang.

Het is van belang dat er in de bakkerij iets geregeld is als er een noodsituatie ontstaat. De nooduitgangen spelen daarbij een cruciale rol. Het aantal en de plaats van de nooduitgang is afhankelijk van de situatie. Onder andere het aantal werknemers en de grootte van het bedrijf spelen daarbij een rol. Een algemeen uitgangspunt is dat vanuit elke werkruimte twee onafhankelijke vluchtroutes naar een veilige plaats buiten het gebouw leiden.

Eisen aan nooduitgangen
– Nooduitgangen zijn duidelijk aangegeven;
– De deuren draaien in de richting van de vluchtroute (van binnenuit naar buiten);
– De nooduitgangen zijn bij voorkeur vluchtdeuren die specifiek voor dat doel zijn bestemd;
– Nooduitgangen zijn altijd direct en eenvoudig te openen (zonder sleutel);
– De deuren zijn aan beide zijden voorzien van een afwijkende (veiligheids)kleur;
– Het is niet toegestaan om schuif- of draaideuren als nooduitgang te gebruiken;
– De buitenzijde van de nooduitgang moet altijd worden vrijgehouden en als zodanig gemarkeerd zijn (dus geen kasten, garderobe of apparatuur voor de nooduitgang). Aan de buitenkant kan bijvoorbeeld het bordje: ‘Nooduitgang vrijhouden’ worden geplaatst.

Alle medewerkers weten de nooduitgangen eenvoudig en snel te vinden. Informeer medewerkers ook over de nooduitgang. Voorzie de nooduitgang van adequate noodverlichting.

Een compleet overzicht van maatregelen die u neemt voor uw medewerkers vindt u in de RIE Bakkerijen, een vragenlijst waarin alle risico’s in een bakkerij aan bod komen. Voor meer informatie neemt u contact op met de adviseurs van het NBC of kijkt u op het dossier over arbo op de website van het NBC.

Dus:
– nooduitgangen zijn obstakelvrij te bereiken;
– nooduitgangen zijn snel en eenvoudig te openen;
– medewerkers weten de nooduitgang te vinden.

 

Reageer op dit artikel