artikel

Van kale hal naar hypermoderne bakkerij

Dossiers

Van kale hal naar hypermoderne bakkerij

Alex Stellaard oogt ontspannen. De Top Bakker is in zijn nopjes met de nieuwe bakkerij op industrieterrein Ravenswade in Nieuwegein. Met veel daglicht, moderne machinerie, grote werkruimtes en een huiselijke sfeer maakt hij het voor zijn personeel en zichzelf zo aangenaam mogelijk. ‘De bank had veel vertrouwen in mij. We hebben voor een miljoen geïnvesteerd.

Alex Stellaard oogt ontspannen. De Top Bakker is in zijn nopjes met de nieuwe bakkerij op industrieterrein Ravenswade in Nieuwegein. Met veel daglicht, moderne machinerie, grote werkruimtes en een huiselijke sfeer maakt hij het voor zijn personeel en zichzelf zo aangenaam mogelijk. ‘De bank had veel vertrouwen in mij. We hebben voor een miljoen geïnvesteerd.’

Personeel moet lekker kunnen werken. Volgens de 48-jarige Alex Stellaard ligt daar de basis van een goed florerend bedrijf. Hij kan het weten. Versbakkerij Stellaard beschikt al jaren over acht goedlopende bakkersfilialen in Utrecht en Vreeswijk en levert fors aan het derde kanaal. Hij en zijn vrouw Elly wilden eerst hun bedrijf grotendeels verkopen en één van de winkels zelf runnen. Rustiger aan doen dus. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en ze besloten in te zetten op een grote moderne bakkerij. Bij het vrijkomen van de locatie aan het industrieterrein nabij de A27, A28 en A12 – handig voor het leveren aan het derde kanaal – hapten ze toe. Omdat Stellaard geen schulden meer had, over een flink eigen vermogen in de zaak beschikte en goede jaarcijfers kon overleggen had de bank veel vertrouwen in hem, zodat de investering van 1 miljoen euro behapbaar bleek. ‘De helft voor mij, de andere helft voor de bank’, verklaart Stellaard. Na advies van TenBa Taxatie & Bakkerijadvies richtten ze een hypermoderne bakkerij in, voorzien van vele gemakken. TenBa heeft ook geholpen met het verkrijgen van de vereiste vergunningen, en gaf aan hoe om te gaan met het aanleggen van vluchtwegen en brandveiligheid.
Tijdens de ombouw van kale hal naar bakkerij nam Stellaard zijn personeelsleden stelselmatig mee om samen de vorderingen te bekijken. ‘Hierdoor konden ze wennen, hadden ze inbreng en raakten mijn mensen gemotiveerd om in de gloednieuwe bakkerij te werken’, weet Stellaard die op 23 april 2007 de bouwploeg van LTI van start zag gaan en op 15 juli 2007 het eerste brood de ovens liet verlaten.

Daglicht
Aan het begin van het traject had Stellaard een oriëntatiegesprek met TenBa Taxatie & Bakkerijadvies. Er moest concreet invulling gegeven worden aan het hoekpand aan de Ravenswade, dat een grondoppervlakte van 800 vierkante meter kent. Na dit gesprek produceerde het Wageningse adviesbureau drie tekeningen, waarin de bakkerij en de banketbakkerij, het grondstoffenmagazijn, de deegmakerij, de diepvries, de ovenstraat en de expeditieruimte in een zo goed mogelijk samenspel naast elkaar werden ingedeeld. ‘Een van de drie schetsen is het geworden en de uiteindelijke inrichting is, zoals ik me dat voorgesteld had’, stelt Stellaard met tevredenheid vast. Hij besloot in overleg met TenBa om een extra verdieping te bouwen zodat de Top Bakker nu over totaal 1000 vierkante meter vloeroppervlakte beschikt. ‘Om het contact tussen de personeelsleden onderling te bevorderen hecht ik waarde aan daglicht. Ook is veel glas aangebracht zodat ze elkaar zien werken. Vanuit de presentatieruimte is het kantoor te zien, vanuit het kantoor en de kantine bestaat uitzicht op de bakkerij. Deze transparantie maakt de werkomstandigheden beter.’ Op de bovenverdieping hebben Stellaard en zijn mensen behalve een kantoor en kantine ook de beschikking over kleedkamers voor heren en dames, opslagsilo’s en een sfeervol ingerichte presentatieruimte. Op die verdieping is een huiselijke sfeer gecreëerd; de dochter van Alex Stellaard verricht administratief werk en twee van hun honden dartelen er vrolijk rond. TenBa vond het totaalplaatje zo geslaagd dat de bakkerij van Stellaard tijdens de Bakkerij Dagen begin maart in de Amsterdamse RAI als model werd gepresenteerd.

Rust
‘Het mooie is dat ik geen extra personeel heb hoeven aannemen. Sterker nog; er zijn twee medewerkers natuurlijk afgevloeid en die heb ik niet vervangen. Waarom niet? We werken efficiënter. Alle degen werden voorheen met de hand er uit getrokken alvorens ze in de afweger gingen. Met onze nieuwe hefkiepinstallatie hoeft dat niet meer. Door de grotere ruimtes is het niet nodig dat telkens alles verplaatst wordt en dat scheelt gewoon in manuren’, heeft Stellaard, wiens echtgenote ook in de bakkerij werkt, inmiddels ondervonden. ‘En er is veel meer rust in het bedrijf ontstaan, de hectiek is verdwenen, terwijl we meer productie draaien.’ De Top Bakker heeft in zijn huidige onderkomen de beschikking over een bollenkast met een capaciteit van 500 bollen in plaats van voorheen 250 bollen en hij verwerkt nu 13 ton bloem in de week, waar dat eerder, op een vloeroppervlakte van 350 vierkante meter aan de Rijnlaan, nog 12 ton bloem per week was. En aan de Ravenswade staan nu vier in plaats van drie roterende ovens. Stellaard: ‘Ik weet dat oliegestookte ovens mooier kleinbrood bakken, maar het voordeel van vier roterende ovens is dat we één soort broodwagen gebruiken. Logistiek veel handiger dan twee verschillende soorten.’
 
Oliebollen
De 48-jarige ondernemer liet de oude bakkerij aan de Rijnlaan omtoveren tot oliebollenbakkerij en heeft nu in totaal zestig werknemers in dienst, waarvan er vijftien in de winkels werkzaam zijn en de overige 45 als magazijnmedewerker, bakker, kantoormedewerker of chauffeur hun brood verdienen. ‘Vanwege de grotere bakkerij krijg ik van Top Bakkers ook meer klanten voor het derde kanaal aangeleverd, zoals cateraars en supermarkten. Deze omzet is sinds juli vorig jaar verdubbeld.’ En dat terwijl Stellaard, na jaren van buffelen zoals hij het zelf zegt, steeds meer delegeert en overlaat aan zijn medewerkers. ‘’s Avonds en ’s nachts werk ik niet meer in de productie. Wél ben ik nog 10 uur per dag hier om te helpen en brandjes te blussen. En verder zorg ik dat ik in ieder geval twee keer in de week in elke winkel ben om de vinger aan de pols te houden. Ook rijd ik zelf bestellingen. Maar al met al doe ik het dus wat rustiger aan. Het is belangrijk om ook te genieten van het leven, vandaar dat ik een vakantiehuisje in Turkije heb gekocht.’

 

Reageer op dit artikel