artikel

Brood bakken in China: promotie van hele bakkerijbranche

Dossiers

Brood bakken in China: promotie van hele bakkerijbranche

De Nederlandse bakkerijbranche gaat brood bakken in Peking. Het Holland Heineken House zal naar brood ruiken in plaats van naar bier. Maar wat gaat er nu precies gebeuren, wie gaan er mee en hoe staat het met de voorbereidingen?

De Nederlandse bakkerijbranche gaat brood bakken in Peking. Het Holland Heineken House zal naar brood ruiken in plaats van naar bier. Maar wat gaat er nu precies gebeuren, wie gaan er mee en hoe staat het met de voorbereidingen?

Chef de Mission Hans Som bladert door zijn map over Peking. ‘Kijk’, zegt hij met veel enthousiasme, ‘zo gaat de bakkerij er uit zien.’ Hij toont een schets van de opstelling in het Holland Heineken House. ‘Het wordt een open bakkerij van 104 vierkante meter. Per dag is die bemand door twee ploegen van drie bakkers, inclusief Kees Goos, die vanuit de industriekant bij de operatie is betrokken of mijn persoon.’ Som is trots op deze tijdelijke functie. ‘Het is een erebaan, absoluut. Een prachtige uitdaging, maar het geeft ook een hoop stress, want het moet wel goed gaan. In 19 á twintig dagen tijd moeten we ongeveer achtduizend broden en zeventigduizend stuks kleinbrood produceren. Iedere dag moeten we honderden supporters, sporters en gasten voorzien van lekkere producten. Dagelijks lunchen zevenhonderd man in het Holland Heineken House, ontbijten doen er zo’n vijfhonderd. Daarnaast heb je nog ongeveer 250 man crew van onder andere cateringbedrijf Albron die aanwezig is. Dat betekent dat iedere bakker 250 broden per acht uur moet maken en we doen alles met de hand. We hebben alleen twee kneders, een stokmachine, werkbanken en een kleinbroodstraat. Het is puur handwerk.’
 

Producten
Op de vraag welke producten er worden gebakken in Peking, antwoordt Som: ‘Iedere dag bakken we drie soorten brood. Dat zijn wit, bruin en volkoren. Daarnaast hebben we iedere dag een ‘brood van de dag’, maar ook broodjes, croissants en minibroodjes. Tevens komt er een ‘kleinbrood van de dag’ en een ‘snack van de dag’.
Het blijft niet alleen bij brood in Peking. Ook banket staat op de kaart. ‘We willen de hele branche positief promoten. Daarom maken we straks ook desserttaartjes, chocoladebollen en appeltaart.’

Het hele artikel: zie Bakkerswereld 9 2008

 

Reageer op dit artikel