artikel

Groot Jebbink: Konditorei in Zweden

Dossiers

Groot Jebbink: Konditorei in Zweden

Zweden. Dat wordt vanaf medio april de nieuwe werkplek voor Tonny en Erna Groot Jebbink. Zij hebben de bakkerij in Winterswijk verkocht en een Konditorei in Degerfors teruggekocht.

Zweden. Dat wordt vanaf medio april de nieuwe werkplek voor Tonny en Erna Groot Jebbink. Zij hebben de bakkerij in Winterswijk verkocht en een Konditorei in Degerfors teruggekocht.

Na achttien jaar een eigen zaak te hebben gehad in Winterswijk pakken Erna en Tonny Groot Jebbink hun koffers. Letterlijk, want de Gelderse ondernemers verruilen binnenkort Nederland voor een nieuw avontuur in Zweden. Over de ‘waarom vraag’ hoeven de twee niet lang na te denken. ‘Ik heb steeds meer moeite met de nachturen. Ik begin iedere ochtend om 2.00 uur en dat kost me de laatste jaren steeds meer moeite’, antwoordt de 52-jarige Tonny Groot Jebbink. ‘Daarnaast zijn wij regelmoe’, vult zijn echtgenote hem aan. Tonny Groot Jebbink: ‘Ik ben dertig jaar geleden naar de bakkersschool gegaan om bakker te worden en daar kom je vandaag de dag niet meer aan toe. Natuurlijk heb je in Zweden ook regels waar je als ondernemer mee te maken krijgt, maar lang niet zo veel als in Nederland. Wellicht komt dat in de toekomst, maar ze lopen zo ver achter, dan zijn wij al lang met pensioen. Daarnaast moet je in Nederland groeien om te overleven en dat willen we niet.’

Konditorei
De keuze om hun heil in het buitenland te zoeken wordt óók gevoed door drang naar avontuur. Maar waarom dan juist Zweden? ‘Zweden heeft nog de ruimte, rust en de mensen zijn heel gemoedelijk’, zegt Groot Jebbink. Hoewel ze emigreren om meer rust en een ‘relaxter leven’ te vinden, gaan de twee ondernemers niet naar Zweden om op hun lauweren te rusten. Het bakkersbloed stroomt nog steeds. Ze hebben een bestaande Konditorei gekocht in het dorpje Degerfors. Degerfors telt achtduizend inwoners en ligt in het midden van Zweden. Groot Jebbink: ‘Het is een Konditorei met dertig zitplaatsen. Eigenlijk hetzelfde wat we nu hebben, maar dan zonder het grootbrood.’ Tonny Groot Jebbink zal verantwoordelijk zijn voor de bakkerij, zijn vrouw richt zich vooral op de winkel. In eerste instantie nemen ze ook het assortiment over. ‘Dat is natuurlijk het meest verstandige dat je kunt doen. Veranderingen moet je langzaam doorvoeren. Zo zullen we onder onder andere Nederlandse producten gaan maken als appelflappen, appeltaart en kozakken. Ook chocolade staat op de lijst. ‘Dat kennen ze amper in Zweedse bakkerijen. Dat biedt dus perspectief.’ Om het Zweedse assortiment te leren, reizen ze twee weken voor de overdracht op 1 mei naar Zweden. ‘De praktijk is de beste manier om het te leren. Er werkt een prima bakker die mij kan helpen.’ Naast een productiemedewerker hebben ze een parttimer in dienst voor de winkel.

Voorbereiding en toekomst
Zichzelf associëren met de mensen die worden gevolgd in het tv-programma ‘Ik vertrek’ willen de twee niet. ‘Wij zijn wel goed voorbereid’, stelt Erna Groot Jebbink krachtig. ‘We volgen sinds vorig jaar juni Zweedse les en we kunnen ons al redelijk goed redden. Bovendien kunnen Zweden ook prima Engels. Daarnaast gaan we een inburgeringcursus doen en we worden lid van een vereniging. We willen echt onderdeel worden van het dorp.’
De toekomst zien de twee positief. Tonny Groot Jebbink: ‘Degerfors ligt tussen de twee grootste meren in van Zweden in een toeristische provincie. Bovendien komt er een treinstation binnenkort en wordt de grote metaalfabriek in het dorp uitgebreid waardoor er straks zevenhonderd mensen werken.’ Over de naam van de Konditorei bestaat ook geen twijfel: Stor Jeb, wat letterlijk groot jeb betekent.   
Groot Jebbink heeft de winkel met tearoom in het centrum van Winterswijk verkocht aan Bakkerij Vaags uit Aalten. De bakkerij wordt ontmanteld en verhuurd aan een particulier voor opslag.

 

Reageer op dit artikel