artikel

Wanneer moet een bakkerijproduct worden geëtiketteerd?

Dossiers

Wanneer moet een bakkerijproduct worden geëtiketteerd?

WAALWIJK – Er is vaak onduidelijkheid over wanneer een bakkerijproduct wel of geen etiket nodig heeft. Hiervoor wordt onderscheidt gemaakt tussen dagverse en niet dagverse bakkerijproducten. Onverpakte producten die pas worden verpakt op het moment dat de klant er om vraagt vormen geen probleem. Het product is dan voorzien van een schapkaart en een etiket is dan niet nodig.

WAALWIJK – Er is vaak onduidelijkheid over wanneer een bakkerijproduct wel of geen etiket nodig heeft. Hiervoor wordt onderscheidt gemaakt tussen dagverse en niet dagverse bakkerijproducten. Onverpakte producten die pas worden verpakt op het moment dat de klant er om vraagt vormen geen probleem. Het product is dan voorzien van een schapkaart en een etiket is dan niet nodig.

Bij dagverse (voorverpakte) bakkerijproducten gaat het om producten waarvan de kwaliteit snel achteruitgaat als ze langer dan 24 uur in de winkel liggen. Om die reden worden deze producten altijd verpakt met het oog op onmiddellijke verkoop. Dit wordt daarom beschouwd als werkvoorraad. Deze producten hoeven niet geëtiketteerd te worden. We gaan er van uit dat overgebleven producten na 24 uur uit de winkel worden verwijderd.

Snacks
Vaak is het onduidelijk wat dan dagverse bakkerijproducten zijn. Voorbeelden van dagverse bakkerijproducten zijn: brood, vruchtenbrood, roggebrood, ontdooide dagverse producten (periodieke productie die via de vriezer loopt), gekoelde  bake-off producten, afgebakken hartige snacks (bijvoorbeeld saucijzenbroodjes, ragoutbroodjes en pizzasnacks), belegde broodjes en sandwiches, gebak en taart, vlaai en petit fours.

Datumsticker

Bij niet-dagverse (voorverpakte) bakkerijproducten gaat het om producten die uit oogpunt van kwaliteit na 24 uur niet uit de winkel verwijderd hoeven te worden. Een aantal bakkers doet dat echter wel. In dat geval worden de producten voorzien van een verkoopdatum zodat dit controleerbaar is. Producten die van zo’n datumsticker zijn voorzien hoeven niet geëtiketteerd te worden. In de overige gevallen is sprake van voorverpakte producten die dus wel volledig geëtiketteerd moeten worden.

Niet-dagvers
Voorbeelden van niet dagverse bakkerijproducten zijn: gasverpakte producten (inclusief gasverpakt brood), geconserveerd brood, geconserveerd roggebrood, diepvriesproducten (producten die bevroren worden verkocht), koek, cake, stukswerk (zoute en zoete koekjes, crackers et cetera), bonbons en marsepeinproducten.
De keuze om producten al dan niet langer dan 24 uur in de winkel te laten liggen, moet gemaakt worden op het moment dat de producten worden voorverpakt. Alle voorverpakte producten die langer dan 24 uur in de winkel liggen moeten geëtiketteerd worden. 

Bron: www.ktba.nl
 

Reageer op dit artikel