artikel

Vaktips voor een betere oliebol

Dossiers

Vaktips voor een betere oliebol

Hoe krijgt de bakkerij van Willy en Inge Olink uit Maarssen het toch voor elkaar? In 2006 tweede in de oliebollentest van het Algemeen Dagblad en in 2005 derde. Collega-bakkers die een antwoord wilden op deze vraag zijn afgekomen op de vier workshops die Willy Olink samen met GB Plange begin oktober organiseerde.

 

Hoe krijgt de bakkerij van Willy en Inge Olink uit Maarssen het toch voor elkaar? In 2006 tweede in de oliebollentest van het Algemeen Dagblad en in 2005 derde. Collega-bakkers die een antwoord wilden op deze vraag zijn afgekomen op de vier workshops die Willy Olink samen met GB Plange begin oktober organiseerde.
 

 

1. Begin vroeg met de voorbereiding. Je kunt niet in de week voor oud en nieuw beginnen en direct een goede oliebol bakken.

2. Werk precies en met goede grondstoffen, let op details. Verkoop geen oude oliebollen, bollen die niet gaar zijn, of zijn verbrand. (Dat bespaart het AD commentaar).

3. Gebruik in een planeetmenger altijd de vlindergard en niet de kneedarm. Een deegkuip gebruiken kan ook. Zet deze dan pas in de tweede versnelling als het beslag loskomt van de zijkant.

4. Zorg voor een vulling die goed op temperatuur is. Gewelde rozijnen/krenten winddroog verwerken op beslagtemperatuur. De vulling moet gelijkmatig verdeeld zijn in het beslag. Let ook op de juiste watertemperatuur.

5 Na het rijzen het beslag rustig doorslaan voor het bakken. Beslag mag niet te lang staan. Werk met een schema en maak niet te veel beslag in het voren.

6 Werk met een olietemperatuur van 175/180 graden, ga niet af op de thermostaat van de bak, maar controleer regelmatig met een thermometer. Bij een temperatuur van 170 graden of lager zuigt de oliebol zich vol met olie. Ben je klaar met bakken, zet de pan dan uit en doe het deksel erop.

7 De olie regelmatig verversen, het liefst niet bijvullen. Dan breekt de olie veel sneller af. Verwijder resten van oude olie en aangekoekt materiaal. Vervang de olie als deze gaat walmen  en donker verkleurt.

8 Werk met een kookwekker. Stel die in op 6 tot 7 minuten zodat de bol nooit te lang in de olie zit. De korst wordt dan te donker en hard.

9 Calculeer de oliebol goed. Vergeleken met vorig jaar is bijvoorbeeld de olie tien tot twaalf procent duurder. GB Plange calculeert alleen de oliebol zelf op 9 cent (exclusief olie en werkloon).

(Tips van Willy Olink, GB Plange en Vandemoortele)

Bakkerswereld 26 oktober 2007

 

Reageer op dit artikel