artikel

Problemen met stol?

Dossiers

Problemen met stol?

Een goede kerststol bezorgt u de komende tijd veel omzet. Bij het bakken van dit margerijke product vraagt vooral de baktijd om aandacht. Een baktijd in relatie tot het gewicht van de stol en het doen van bakproeven bij de eerste productie van het jaar voorkomt kleffe of niet gare stollen.

 

Een goede kerststol bezorgt u de komende tijd veel omzet. Bij het bakken van dit margerijke product vraagt vooral de baktijd om aandacht. Een baktijd in relatie tot het gewicht van de stol en het doen van bakproeven bij de eerste productie van het jaar voorkomt kleffe of niet gare stollen.

 

Kleffe structuur
Bij productbeoordelingen stuit NBC nog wel eens op kerststollen die niet gaar zijn of een kleffe structuur hebben. Een bijkomend gevolg is dat de smaak vaak deegachtig is of dat de grondstoffen overheersen. Het gaat hier vaak om stollen die met een rotatieoven zijn gebakken. Een te korte baktijd bij een te hoge temperatuur is vaak de oorzaak.
 
Bakproeven
De baktijd is sterk afhankelijk van het gewicht van de stollen. Stollen met een gewicht tot 500 gram kunnen in 25 – 30 minuten gaar zijn. Stollen met een gewicht van 1200 gram daarentegen hebben vaak een baktijd nodig van 35 – 40 minuten. Hanteer dezelfde temperatuur als bij uw vruchtenbrood, alhoewel dit geen ‘vaste wet’ is. Ons advies: doe bakproeven, let op de baktijd en pas daarop de oventemperatuur aan.
 
 
 
 
 
 
 

Reageer op dit artikel