artikel

Is de BRC norm nu strenger dan de HACCP norm?

Dossiers

Is de BRC norm nu strenger dan de HACCP norm?

BRC staat voor Britisch Retail Consortium. Wat zijn de verschillen tussen deze Engelse BRC-norm en HACCP? Dit laatste staat voor Hazard Analysis Critical Control Point en is afkomstig uit de ruimtevaart.

 

BRC staat voor Britisch Retail Consortium. Wat zijn de verschillen tussen deze Engelse BRC-norm en HACCP? Dit laatste staat voor Hazard Analysis Critical Control Point en is afkomstig uit de ruimtevaart.

 

Het Britisch Retail Consortium is vergelijkbaar met het Centraal Bureau Levensmiddelen in Nederland. BRC heeft richtlijnen opgesteld waaraan een voedingsmiddelenbedrijf moet voldoen om aan de grote (Engelse) supermarkten te mogen leveren.
 
Verschil kleiner
Het verschil tussen BRC en HACCP-certificering is kleiner geworden sinds invoering van de HACCP 2002 norm. Zo zijn uitgebreide regels over de omgeving van een fabriek en eisen omtrent organisatie en communicatie beschreven in het basisvoorwaardenprogramma van de HACCP norm en de norm zelf, vergelijkbaar met een hoofdstuk uit de BRC norm.
Vaak zien bakkers een BRC norm als iets “beters” dan een HACCP norm, echter de grote verschillen van vroeger zijn voorbij. De keuze tussen de BRC norm en HACCP norm wordt niet gemaakt omdat de ene norm strenger, uitgebreider of beter is, maar door uw afnemer.
Uw afnemer heeft een bepaalde voorkeur en wil vaak een certificaat van één van de drie goedgekeurde normen door de GFSI, namelijk: BRC, IFS of HACCP.
 
Kostenbesparend
Met een BRC-certificaat voldoet u in principe in één keer aan alle eisen die de supermarkten stellen. Omdat dit voor producent en afnemer kostenbesparend werkt is het BRC-certificaat breed gewaardeerd. Inmiddels heeft de Europese Retail Organisatie (CIES) de standaard erkend.
Als u levert aan grote supermarkten, of wanneer u wilt gaan leveren aan deze ketens, zult u ongetwijfeld snel met de vraag: “Heeft u BRC?” in aanraking komen!
 
Voor meer informatie:
www.ktba.nl
(Op de foto Jeroen Sleenhoff, kwaliteitsadviseur bij KTBA)
 

Reageer op dit artikel