artikel

Energietip 9: Zet de oven aan op het juiste moment

Dossiers

Energietip 9: Zet de oven aan op het juiste moment

WAGENINGEN – Geeft u ook het liefst zo weinig mogelijk geld uit aan energie? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 9: Zet de ovens aan op het juiste moment.

 

WAGENINGEN – Geeft u ook het liefst zo weinig mogelijk geld uit aan energie? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 9: Zet de ovens aan op het juiste moment.

 

Het klinkt simpel: zet de ovens aan op het juiste moment. Maar zo eenvoudig is het vaak niet, meldt NBC.
Veel ovens worden handmatig opgestart bij het begin van de werkzaamheden. In de praktijk blijken de ovens dan te vroeg op temperatuur te zijn.
 
Hoop energie
Het mag duidelijk zijn dat het vroegtijdig aanzetten van de ovens extra energie, en dus extra geld kost. Een voorbeeld:
Wanneer een oven van 50 kW dagelijks een half uur te vroeg wordt opgestart, dan betekent dit een dagelijks verlies van 2,5 m3 aardgas. Gebeurt dit 300 dagen per jaar, dan is dat in totaal een extra jaarverbruik van 300 x 2,5 = 750 m3 gas. Een kuub gas kost 0,4 euro, dus dan verbruikt die ene oven 300 euro extra per jaar.
 
Oplossing
De oplossing is te vinden in een tijdklok. Natuurlijk kunt u de oven ook zelf op het juíste moment aanzetten, maar daar moet u dan wel altijd aan denken! En soms zal het niet mogelijk zijn in verband met de werkzaamheden. Met een tijdklok weet u zeker dat de oven op tijd op temperatuur is.
In de meeste gevallen is het mogelijk om een tijdklok aan te brengen (vraag hiernaar bij uw ovenleverancier). De 300 tot 500 euro die dit u kost, heeft u meestal in een of twee jaar terugverdiend. Het is in ieder geval de moeite waard om dit uit te rekenen. Het Nederlands Bakkerij Centrum helpt u daar desgewenst bij.
 
Conclusie
Hebt u nog geen tijdklok op uw oven? Overweeg de aanschaf ervan. Het scheelt veel energie en geld wanneer de oven op het juiste moment aangaat.
 
Naar de vorige tips:
 
 
 
Reageer op dit artikel