artikel

Energietip 4: de oven

Dossiers

Energietip 4: de oven

WAGENINGEN – Doet u graag iets aan de hoogte van uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 4: Een nieuwe oven kan de energierekening gunstig beïnvloeden.

 

WAGENINGEN – Doet u graag iets aan de hoogte van uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft een energiebesparing Top 10 samengesteld. Deze week tip 4: Een nieuwe oven kan de energierekening gunstig beïnvloeden.

 

De meest gebruikte ovens in de bakkerijbranche zijn rotatieovens en wagenovens. Rotatieovens hebben een technische levensduur van ongeveer 15 jaar, voor wagenovens is dat 20 tot 25 jaar. Daarna zijn ze afgeschreven. Natuurlijk betekent dit niet dat de oven het daarna niet meer doet. De oven kan misschien nog best een aantal jaren mee, maar daarbij is het wel goed om u af te vragen of dat wel zo voordelig is. Een nieuwe oven betekent een flinke investering, maar het is niet zo dat uw oude oven helemaal niets kost, zo meent het Nederlands Bakkerij Centrum.
 
Isolatie
Oude, afgeschreven ovens kennen een aantal nadelen. De isolatie van de oven is namelijk afgestemd op de technische levensduur. Die isolatie wordt in de loop der jaren steeds minder effectief en is na de levensduur jaar echt óp. Dit kunt u zelf ook merken: bij een goed geïsoleerde, werkende oven legt u zonder problemen uw hand op de buitenwand. Bij een oude oven is dit niet altijd even raadzaam. Dit verlies aan warmte vergt veel extra stookkosten.
 
Computergestuurd
Door nieuwe technieken zijn nieuwe ovens energiezuiniger. Nieuwe ovens zijn computergestuurd. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van bakprogramma’s en modulerende branderregeling. Bovendien zijn ventilatie en rookgasafvoer geautomatiseerd. Wil bij het handmatig bedienen nogal eens wat warmte verdwijnen omdat de ventilatieschuif en/of de rookgasafvoer veel te lang openstaat, bij een computergestuurde oven heeft u dit probleem niet. Ook het inschakelen van de oven door middel van een tijdklok scheelt veel energieverbruik. Verder zorgt toepassing van een elektronische ontsteking voor een grote besparing. Daarmee voorkomt u dat de waakvlam continu brandt. Alles bij elkaar zorgt een nieuwe oven voor al gauw minstens 30 procent minder gasverbruik.
Dus:
Wanneer uw oven is afgeschreven, is de aanschaf van een nieuwe oven uit het oogpunt van energiebesparing zeker het overwegen waard.
 
 
Reageer op dit artikel