artikel

Energietip 1: Kies de juiste leverancier

Dossiers

Energietip 1: Kies de juiste leverancier

WAGENINGEN – De kosten van energie zijn in de laatste zeven jaar met 68 procent gestegen. Wellicht een reden om eens kritisch te kijken naar uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum stelde voor u een energiebesparing top tien samen. Elke week werken we één van de tips uit.

 

WAGENINGEN – De kosten van energie zijn in de laatste zeven jaar met 68 procent gestegen. Wellicht een reden om eens kritisch te kijken naar uw energierekening? Het Nederlands Bakkerij Centrum stelde voor u een energiebesparing top tien samen. Elke week werken we één van de tips uit.

 

Tip 1: Kies een gunstige leverancier
De Europese wet- en regelgeving heeft er in 2004 toe geleid dat de energiemarkt is vrijgegeven. Het monopolie van NUON, Essent en Eneco werd doorbroken en er kwamen meerdere aanbieders van energie op de markt. Nieuwe bedrijven als Oxxio en Energiedirect proberen sindsdien klanten voor zich te winnen. Zij leveren allemaal energie, maar de tarieven, voorwaarden of contracten verschillen onderling. Via verschillende prijsvergelijkingssites, zoals www.energieprijzen.nl, kunt u eenvoudig uitzoeken welke leverancier voor u gunstig is. Vaak zijn via de websites van de energiemaatschappijen ook offertes op te vragen.
 
Rekening
De prijs die u uiteindelijk betaalt, is opgebouwd uit drie delen:
– leveringskosten van de energie  (verbruik x tarief + vastrecht)
– transportkosten van de energie  (verbruik x tarief + vastrecht)
– regulerende (energie-)belasting en BTW (verbruik x percentage)
Het leveringstarief verschilt per aanbieder en is het enige deel waarmee u uw energierekening kunt beïnvloeden.
De tarieven voor de energiebelasting stelt de overheid vast in het jaarlijkse Belastingplan. Ook de kosten voor het transport per netwerkbeheerder staan vast. Op deze kosten is dus geen invloed uit te oefenen. De enige manier om deze kosten te verlagen is door daadwerkelijk minder energie te gaan gebruiken. Want in beide gevallen is uw verbruik het uitgangspunt. Gaat dat omlaag, dan vallen deze kosten ook lager uit.
 
Samengevat
– onderhandel over de leveringskosten met verschillende leveranciers;
– bespaar energie door minder te gebruiken.
 

Reageer op dit artikel