artikel

Chocoladeblokjes voor chocolademelk

Dossiers

Chocoladeblokjes voor chocolademelk

Leuk voor de klant om zelf met verschillende smaken chocolade chocolademelk te maken. Naast de in de handel voorkomende choc-o-lait sticks kunt u zelf handig in plasticbekertjes 40 gram chocolade aanbrengen. Als deze een beetje gaan stollen speciale lepeltjes aanbrengen en lossen na volledig te zijn gestold. Grappig gevormde chocoladeblokjes zijn het resultaat.

 

Leuk voor de klant om zelf met verschillende smaken chocolade chocolademelk te maken. Naast de in de handel voorkomende choc-o-lait sticks kunt u zelf handig in plasticbekertjes 40 gram chocolade aanbrengen. Als deze een beetje gaan stollen speciale lepeltjes aanbrengen en lossen na volledig te zijn gestold. Grappig gevormde chocoladeblokjes zijn het resultaat.

 

 

Bladerdeeg met azijn
Deze tip is van de Belgische collega Bruno van Vaerenbergh, proefbakker bij Debic.
Om het grauw/grijs worden in de koelkast van bladerdeeg na enkele dagen (vooral met roomboter) te voorkomen kunt u 2 procent azijn (van het bloemgewicht) aan het bladerdeeg toevoegen. Een bijkomend fenomeen is dat het product ook meer knispert na het bakken. Zijn uitleg hiervoor is de combinatie van enzymvorming in vooral losse bloem die in het deeg zit. Doordat bladerdeeg niet mag worden gekneed om trekken en krimp te voorkomen is hier dus veel niet-doorgeknede bloem aanwezig. Alcohol is een perfect hulpmiddel om dat effect te verminderen. Azijn bevat tussen de 6 en 10 procent alcohol en is een stuk goedkoper dan pure alcohol.

————————————————–
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkeerslolly’s
Geslaagd voor het rijbewijs of gezakt, bekeurd of bezig met de zo belangrijke verkeersregels. Hiervoor marsepein verkeersschildjes aangebracht op lolly’s. Maar dit kan ook op bonbons, petitfours of friandises.
————————————————–

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Decoratie rolstokken
Fraaie decoraties maken met gebruikmaking van decoratie rolstokken. Marsepein of roldecor uitrollen en op een vlakke werkbank leggen. Vervolgens regelmatig met rolstok decoratie inrollen (indrukken). U kunt deze decoraties over gebak, taarten en dergelijke aanbrengen. Of uitsteken met verschillende stekers. Licht instrijken met suikerstroop, afgeslapte mokka-extract of afglanzen met blanke gelei geeft ook een mooie decoratie.
 
————————————————–

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kunststof decoratiesjabloon
Uitgestanste decoratie in een kunststofmal geeft goede mogelijkheden om (bruids)taarten en gebak van een aardige decoratie te voorzien. Ook mooi tijdens het kerstdiner! Rol hiervoor marsepein of roldecor op gewenste dikte. Breng sjabloon aan en rol dit samen eenmaal door de uitrolmachine. Vóór het afhalen van de mal kunt u het voorzien van goudpoeder of andere poederkleurstoffen, koude blanke of gekleurde gelei, ganache of door middel van air brush. Vervolgens mal weghalen en een prachtige decoratie is een feit.
————————————————–
 

 

 

Milano stokbrood
 

Tip van Wilbert Rutten van Bekkerie de Meule uit Hout-Blerick. Milano stokbrood wordt bij hen gebakken rondom een leeg blik (1 kg). Bijvoorbeeld een leeg fruitblik. Zo ontstaat een groot gat in het midden en na het bakken wordt dit brood opgehangen aan een stok die in de winkel hangt. Ook kleinere Milano stokjes worden op dezelfde manier gemaakt. Ze hebben hiervoor een standaard waar ze aan worden gehangen. (Uiteraard kunnen hier alle stokbroodsoorten voor gebruikt worden).
 
————————————————–

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chocolade leesplankje/of taartje
Deze tip is van Henk Willemsen uit Geldermalsen. Aap, noot, mies… Wie kent het oude leesplankje niet. Leuk in eetbare afbeeldingen. Vastzetten op een plakje marsepein en deze op een chocoladeplak of op een taart aanbrengen. Geef er een kornetje met gelei bij (in de handel verkrijgbaar) zodat de klant zelf de tekst kan (proberen) aan te brengen.
 
————————————————–
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Echte chocolademelk
Via Choc-o-lait of zelf gemaakt. Belgische collega’s Dominique en Fabienne Persoone-De Staercke, eigenaren van The Chocolate Line in Brugge verkopen leuk ingepakt in een plastic zakje met naamsticker de choc-o-lait stick. Het Antwerpse merk Choc-o-lait heeft de choc-o-lait stick op de markt gebracht en is hiervoor ook bekroond op de Horecava. Dit stokje met daarop een blokje ‘magische’ chocolade moet door hete melk geroerd worden tot een ambachtelijke chocolademelk. In melk van 75ºC is de chocolade na één minuut gesmolten, of in de mond, want sommigen zullen het zo ver niet laten komen.
 
De chocolade is te verkrijgen in de smaken puur, melk, hazelnoot en cointreau. Kijk op www.koffietotaal.nl. Ook de speciaal hiervoor ontworpen kop en schotels zijn er te bestellen. Bijzonder geschikt voor theeroom, losse verkoop vanaf de toonbank of als cadeauverpakking te verkopen.
 
 
————————————————–
Amandelspijs
Tips van Hein Geers (productontwikkelaar Damco) voor het verwerken van amandelspijs.
* Reinig het te gebruiken materiaal vooraf en bewaar de afgeslapte spijs in schone plastic zakken in dozen of in schone emmers, op een koele plaats bij een constante temperatuur.
* Maak gebruik van gepasteuriseerd heel ei en verse citroenrasp.
* Laat vers aangemaakte spijs drie tot vijf dagen rijpen alvorens het verder te verwerken, te slappe spijs bakt eerder uit.
* Werk netjes en secuur, let op overslag en maak de korst niet te nat (eiwit bakt minder los).
* Alvorens grote partijen in te vriezen, probeer eerst uit of u een goed resultaat behaalt. Zorg dat de producten goed in plastic verpakt worden, dit voorkomt uitdroging.
* Vries de producten zo snel mogelijk in, zet de producten niet te dicht bij elkaar. Bij voorkeur in het invriesgedeelte en niet in de bewaarcel.
* Zet de producten niet voor de ventilator, zeker niet als ze niet goed verpakt zijn, het product droogt dan nog sneller uit.
* Breng de producten op kamertemperatuur alvorens te bakken.
* Voor gevulde speculaas in bakplaten dient de aangemaakte spijs of kant-en-klare spijs afgeslapt te worden met circa 80 gram water per 1000 gram spijs.

Bakkerswereld van 28 september 22007

Reageer op dit artikel