artikel

‘Toch meer omzet met bed & breakfast en streekproducten

Dossiers

‘Toch meer omzet met bed & breakfast en streekproducten

In een tijd dat het hen economisch wat minder voor de wind ging, toonde het bakkersechtpaar De Boer uit Uithuizen zich inventief. Met wisselend succes. Abeline en Ide de Boer begonnen in 2000 boven de bakkerij een bed & breakfast. Het liep meteen storm. Maar de broodverkoop in een boerderijwinkel in het nabijgelegen Roodeschool, eveneens bedoeld om extra omzet te genereren, werd door de gemeente verboden en mondde uit in een slepende rechtszaak. Inwoners verzamelden handtekeningen om de broodverkoop veilig te stellen.

In een tijd dat het hen economisch wat minder voor de wind ging, toonde het bakkersechtpaar De Boer uit Uithuizen zich inventief. Met wisselend succes. Abeline en Ide de Boer begonnen in 2000 boven de bakkerij een bed & breakfast. Het liep meteen storm. Maar de broodverkoop in een boerderijwinkel in het nabijgelegen Roodeschool, eveneens bedoeld om extra omzet te genereren, werd door de gemeente verboden en mondde uit in een slepende rechtszaak. Inwoners verzamelden handtekeningen om de broodverkoop veilig te stellen.

 

Ook in het meest noordelijke puntje van Groningen, waar het echtpaar De Boer in maart dit jaar het twintigjarig bestaan van hun bakkerij en konditorei vierde, hield de consument enige jaren de hand op de knip. Aangezien de kinderen De Boer de deur uit waren en er op de verdieping ruimte ontstond, meenden Abeline en Ide de Boer het gat in de markt te zien. Niet onterecht is gebleken, want de vijf kamers zijn met de regelmaat van de klok bezet. ‘U wordt gewekt met de heerlijke geuren van vers brood’, vermeldt de website van Bakkerij De Boer. De specialiteit is dan ook het uitgebreide ontbijt. Alvorens de gasten het Pieterpad vervolgen of de Waddenzeeroute afmaken kunnen ze zich bij de warme bakker tegoed doen aan versgebakken croissants, mueslibolletjes, Italiaanse bollen en wat dies meer zij. ‘De economische teruggang zorgde ervoor dat grote groepen in plaats van hotels voor het kleinschaligere bed en breakfast kozen. Het kwam onze omzet ten goede. Aan de andere kant verloren we klanten die hun heil bij de supermarkt zochten en specialiteiten als gebak, bonbons en koek gingen minder vaak over de toonbank’, blikt Abeline de Boer terug op de periode 2002 – 2005.

Rechtszaak
De Uithuizense bakker, die een streekfunctie vervult en klanten uit Doodstil, Usquert en Kantens in zijn konditorei (‘bezoekers gaan er even zitten voor een kopje koffie en een gebakje’) en bakkerij begroet, begon halverwege 2004 met de verkoop van brood en banket in een boerderijwinkel in Roodeschool. Maar in de week vóór kerstmis 2004 kreeg hij een domper te verwerken. De gemeente Eemsmond verbood per direct de verkoop. De Boer had de gemeente gevraagd een vestigingsvergunning te verlenen voor de exploitatie van een kleinschalige instorewinkel in een pand waar zelfgeteelde en streekgebonden producten werden verkocht. De Boer huurde een deel om brood- en banketproducten af te kunnen zetten. Hierdoor was hij in staat 10 procent meer omzet te genereren. Doordat de bakker geen winkelpersoneel in dienst hoefde te nemen, had een groot deel van de omzetvermeerdering een positieve uitwerking op het bedrijfsresultaat. Daarnaast vond en vindt de bakker dat hij een belangrijke bijdrage levert aan de zorgvoorziening van de consument in het kleine Roodeschool, waar geen levensmiddelen te koop zijn. 
 

Tarweproduct
In de winkel mogen echter alleen maar streekproducten verkocht worden en Eemsmond staat er geen ‘supermarktachtige activiteiten’ toe. De gemeente stelt zich op het standpunt dat vrijstelling van het bestemmingsplan niet wenselijk is omdat de bestaande vrijstelling voor verkoop bewust beperkt wordt gehouden tot streekgebonden agf-producten die geteeld worden door de agrariërs.
Als het onderwerp wordt aangesneden, toont Ide de Boer die een advocaat in handen nam en naar de rechtbank in Groningen stapte, zich plotseling fel. ‘Een belangrijk bedrijfseconomisch voordeel voor een relatief kleine bakkerondernemer wordt terzijde geschoven. Een tijdlang stonden we met een verkoopwagen in Roodeschool, maar dat leverde te weinig extra omzet op. In de boerderijwinkel echter komen legio mensen van heinde en verre.’ De bakker is van mening dat brood een tarweproduct is en derhalve direct gerelateerd aan landbouw en landbouwproducten, waardoor geen sprake is van branchevreemde levensmiddelen. En hij voert aan dat zijn onderneming een belangrijke bijdrage aan het milieu levert door het product brood en banket dichter bij de autorijdende consument te brengen.
Maar de gemeente is niet van haar standpunt af te brengen en maakt het de plaatselijke middenstander lastig. Abeline en Ide de Boer zijn de afgelopen maanden flink gesteund door de gemeentelijke fractie van GroenLinks die vindt dat de gemeente zich actiever moet opstellen bij het zoeken naar oplossingen voor kleine winkelvoorzieningen in de dorpen. Ook de inwoners van Roodeschool hebben driehonderd handtekeningen verzameld, met als doel de broodverkoop veilig te stellen. Het is allemaal mooi en aardig maar voor De Boer is de negatieve uitslag van de rechter helaas werkelijkheid geworden en dus is het definitief exit met de verkoop van brood in Roodeschool.  

Hardbrood
Het is zeker niet alleen malheur bij bakker De Boer. Samen met zijn vrouw en een bakker houdt hij zijn zaak prima overeind. Bed en breakfast loopt naar wens, de bakkerij en konditorei worden goed bezocht en het Hardbroodje bleef al die jaren een topper bij De Boer. Hardbroden zijn alleen bekend in de Groninger veenkoloniën. Dit type brood werd oorspronkelijk gegeten door de schippers in dit gebied. Zij waren soms dagenlang niet in de gelegenheid om brood te kopen en moesten daarom brood hebben dat lang vers bleef. Om aan die wens te voldoen begon onder andere bakker Fekken uit Oude Pekela met het bakken van Hardbroden. Al gauw bleek er meer belangstelling voor te zijn en in veel gezinnen kregen de kinderen een Hardbroodje als ze thuis kwamen van school. Fekken stopte een aantal jaren geleden en De Boer wilde de traditie graag in ere herstellen. ‘Vroeger heette het scheepsbeschuit, nu Groninger Hardbroodje. Het traject van meel tot Hardbroodje, inclusief het liggen, rijzen en walsen kost zeker 20 uur en dat hebben veel bakkers er niet voor over’, legt de ambachtelijke bakker uit. ‘Maar zo’n broodje kun je een week bewaren!’ Nadat de originele machines van Fekken werden overgeplaatst naar Uithuizen is De Boer ingewijd in de geheimen van de echte Oostgroninger Hardbroden. Deze worden op de vloer van de oven gebakken en veelal gegeten met boter en kaas of bruine suiker. De Boer: ‘Nadat het hele productieproces bij RTV Noord was uitgezonden, kregen we veel klandizie uit de provincie. We bakken de broodjes trouwens ook voor bakkers in Rolde.’

Bakkerswereld 26 oktober 2007

Reageer op dit artikel