artikel

Rademaker introduceert Crusto Concept

Dossiers

Rademaker introduceert Crusto Concept

Multifunctionaliteit centraal bij nieuwe broodlijnRademaker presenteerde onlangs een nieuwe broodlijn; het Crusto Concept. Met dit concept wil Rademaker zich richten op de Nederlandse broodmarkt. Naast flexibiliteit staat vooral multifunctionaliteit centraal bij deze nieuwe ontwikkeling.

Multifunctionaliteit centraal bij nieuwe broodlijn
Rademaker presenteerde onlangs een nieuwe broodlijn; het Crusto Concept. Met dit concept wil Rademaker zich richten op de Nederlandse broodmarkt. Naast flexibiliteit staat vooral multifunctionaliteit centraal bij deze nieuwe ontwikkeling.
 

Hoe kun je op een zo efficiënt mogelijke manier verschillende broodsoorten maken. Dat was de centrale vraag bij Rademaker tijdens de ontwikkeling van het Crusto Concept. Crusto Concept is de naam van de nieuwste broodlijn van Rademaker uit Culemborg. Het bedrijf presenteerde de lijn voor het eerst op de IBA 2006 in München in oktober van dit jaar. Jan Schoester, salesmanager Benelux: ‘Nederlandse broodbakkerijen produceren hoofdzakelijk dagverse broodproducten, elke dag weer. Een smal assortiment met lange productieruns zijn cruciaal voor de winstgevendheid van de bakkerij. De klanten van bakkerijen willen meer diversiteit aan broodsoorten en met deze lijn kun je dat bieden. Ons doel was dan ook om een lijn te ontwikkelen die meerdere broodsoorten kan maken.’ Schoester omschrijft het Crusto Concept als een multifunctionele lijn waarmee je een grote diversiteit aan producten kunt maken met toegevoegde waarde, wat de winstgevendheid van bakkerijen vergroot. ‘Iedere bakkerij in Nederland maakt wit- en bruinbrood, dat is de hoofdmoot. Door de retail staan de prijzen onder druk in de bakkerijen en zijn de rendementen laag. De essentie van dit concept is onderscheiden en rendementsverbetering, want wanneer je als bakkerij onderscheidt, kun je ook betere prijzen vragen.’

   
 Hakmachine  Weegbaan
   
 Spreibaan  Oprolbaan

 

Meer broodsoorten

Maar wat maakt deze broodlijn nu zo bijzonder? Joris Ros, interim marketingmanager bij Rademaker: ‘De meerwaarde van deze lijn ligt in het feit dat je met één broodlijn meerdere broodsoorten kunt maken.’ Zo is de lijn, naast stokbrood, focaccia, ciabatta en pistolets ook geschikt voor het maken van busbrood. De broodlijn is gebaseerd op het produceren van broodproducten vanuit een deegplak.

De breedte en dikte van de deegplak kun je met de computer sturen en aanpassen. De instellingen kun je per recept invoeren waarna je ze nooit meer hoeft te wisselen. De bediening is eenvoudig gehouden door middel van touchscreen en pictogrammen. De zogenaamde X-pack is van essentieel belang in dit concept, deze unit vormt de deegplak en dient als basis voor het uiteindelijke eindproduct. Met de X-pack kan een grote diversiteit aan deegsoorten worden verwerkt. Degen met een hoog vochtpercentage, tot wel 80 procent, en stugge degen zijn voor de X-pack geen probleem. Dit betekent geen wisselingen van “deegplakvormers”. Vanuit de X-pack wordt via dwarsrollers en walsen een deegplak gevormd. Vervolgens wordt deze deegplak door middel van flexibele, verrijdbare units gevormd en bewerkt tot het gewenste eindproduct. ‘De basis (X-pack, uitrolwalsen en dwarsrollers) blijft dus altijd hetzelfde. Het enige dat moet gebeuren is het wisselen van de verschillende units die per broodsoort/bewerking nodig zijn.’ Volgens Schoester en Ros kost dat slechts enkele minuten. ‘Het is een kwestie van stekker er uit en stekker er in doen.’ Een laser controleert of de broodlijn juist “in lijn” staat opgesteld. Schoester vervolgt: ‘Doordat je met een lijn meerdere broodsoorten kunt maken, verhoogt dit de flexibiliteit. Omsteltijden bij productwisselingen zijn minimaal.’

Crusto Concept is volledig nat reinigbaar. De lengte van de lijn is maximaal 25 meter, de breedte is ca 1,5 meter (machinebreedte). De capaciteit van de nieuwste broodlijn van Rademaker is maximaal 4500 kilo deeg per uur.

 

Rademaker

Rademaker is sinds 1977 actief in de bakkerijmarkt. In de beginjaren lag de focus op de ontwikkeling van laminatoren en pizza- en pielijnen. ‘Met het Crusto Concept wil Rademaker zich richten op de broodmarkt, ook die van Nederland’, stelt Joris Ros. ‘We hebben voorheen wel broodlijnen ontwikkeld maar dat waren vooral klantspecifieke lijnen.’

 

Reageer op dit artikel