artikel

Bakkerij Lakerveld strijdt tegen meelstof

Dossiers

Bakkerij Lakerveld strijdt tegen meelstof

Frank Lakerveld kampt met grondstofallergie. Maar uit bakkerij stappen in Wijk bij Duurste, is het laatste wat hij wil. Hij zocht naar een betaalbare, relatief eenvoudige oplossing en vond die in een koudwatervernevelingsysteem boven de deegkuipen. De waternevel slaat het meelstof direct neer. ‘Ik kan weer werken zonder te niezen. Wellicht is het ook wat voor collega’s, daarom heb ik Bakkerswereld gebeld.

Frank Lakerveld kampt met grondstofallergie. Maar uit bakkerij stappen in Wijk bij Duurste, is het laatste wat hij wil. Hij zocht naar een betaalbare, relatief eenvoudige oplossing en vond die in een koudwatervernevelingsysteem boven de deegkuipen. De waternevel slaat het meelstof direct neer. ‘Ik kan weer werken zonder te niezen. Wellicht is het ook wat voor collega’s, daarom heb ik Bakkerswereld gebeld.

 

 
Een fijne waternevel vormt een soort deken in en over de deegkuip waardoor het meelstof direct neerslaat als bij Bakkerij Lakerveld een zak meel of bloem wordt leeggeschud in een van de twee deegkuipen. Ook bij het gebruik van de silo zet Frank Lakerveld de watervernevelaar even aan, tot het deeg in de kruim zit. Hierdoor heeft hij veel minder last van zijn allergie voor het fijne meelstof.
 
 
Frank Lakerveld: ‘De nevel slaat het stof direct neer. Zonder dat vloeren of deegkuipen nat worden. Het is een hele fijne nevel. Je kunt je hand er in houden zonder dat deze vochtig wordt. Ik denk dat wij een goede oplossing gevonden hebben voor ondernemers én werknemers in de bakkerij die allergisch zijn voor meelstof.
 
 
Voordelen van de watervernevelaar zijn volgens Lakerveld dat de toepassing eenvoudig te installeren is zonder hak- en breekwerk. ‘Wij werken met een waterreservoir dat we twee keer per week bijvullen, maar je kunt de vernevelaar ook aansluiten op de waterleiding. Daarnaast neemt de vernevelaar maar weinig ruimte in beslag en zijn de kosten beduidend lager dan bij een complete stofafzuiging, ongeveer € 3150,-.
 
 
Door de waternevel wordt ook de bakkerij minder stoffig. Bovendien vinden de medewerkers het prettiger werken. Zeker de mensen die een bril dragen. Zij houden de brilglazen schoner.
 
 
Frank Lakerveld: ‘Ik heb zelf nog altijd een kapje op als ik aan de werkbank grondstoffen afweeg omdat we daar geen verneveling hebben. Erg prettig vind ik dat niet, maar ik heb het nodig.’
 
 

Reageer op dit artikel