artikel

Nieuwe directeur Vakschool Wageningen

Dossiers

Nieuwe directeur Vakschool Wageningen

Vakschool Wageningen heeft sinds 1 april een nieuwe directeur: Carel Rink. Bakkerswereld stelt de nieuwe directeur aan u voor een spreekt met hem over zijn plannen en doelen met de Vakschool Wageningen.

Vakschool Wageningen heeft sinds 1 april een nieuwe directeur: Carel Rink. Bakkerswereld stelt de nieuwe directeur aan u voor een spreekt met hem over zijn plannen en doelen met de Vakschool Wageningen.

Carel Rink (52) is sinds 1 april de nieuwe sectordirecteur van Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Hij gaat voor de Vakschool Wageningen de droom verwezenlijken die het overkoepelende ROC heeft neergezet. Rink: ‘We willen honderd procent van de leerlingen kwalificeren. We gaan er alles aan doen om uitval te voorkomen. Zeker nu per 1 augustus de leerplicht wordt verhoogd van zestien naar acttien jaar. Ik praat nu over ons gehele ROC. Leerlingen – of zoals wij liever zeggen: deelnemers – kunnen bij een verkeerde studiekeuze intern overstappen naar een andere opleiding’, zo vertelt de nieuwe directeur in zijn kantoor aan de Marijkeweg in Wageningen.
Hij vervolgt: ‘Honderd procent van onze deelnemers naar huis sturen met een diploma is een droom die niet haalbaar is. Maar we stréven er wel naar. Hiermee geven we aan dat we onze stinkende best doen voor iedereen. Een percentage van 92 procent moet haalbaar zijn, zo blijkt uit onderzoek. Het ROC Rijn IJssel zit nu op 70 procent, geen slechte score, maar er is nog werk aan de winkel.’
Van alle laatstejaars deelnemers van de Vakschool Wageningen haalt 98 procent het diploma. ‘De twee procent die afvalt, haalt de schade meestal weer in. Het gaat dan vaak om ziekte of een stage die overgedaan moet worden.

Ambitie
Naast het doel honderd procent van de leerlingen een diploma te laten halen, heeft de Vakschool Wageningen nog twee nieuwe doelen opgesteld. Als eerste moet 75 procent van de leerlingen de opleiding waarderen met een rapportcijfer van 7,5 of hoger, en als tweede streeft de vakopleiding naar eenzelfde waardering van het bedrijfsleven. Ook de bakkerijbranche moet de Vakschool Wageningen waarderen met het cijfer 7,5. We moeten dus goed aansluiten bij het werkveld. Ik hoop dat iedereen nu denkt: ‘Goh, daar spreekt nogal wat ambitie uit. Dat klopt namelijk, zo stelt Rink. ‘Vakschool Wageningen is een sterk merk. Zo willen we ook weer herkend worden in en door de markt. We willen betrokken en betrouwbaar zijn. Ondernemend en inspirerend vanuit een zelfbewuste houding.
Bij de laatste twee doelstellingen komen het competentiegericht leren en het praktijkgericht onderwijs de hoek om. ‘De beroepshouding krijgt een nog prominentere plek in het onderwijs. In het gezondheidszorg onderwijs – waar ik ook gewerkt heb – is dat al heel normaal. Het is niet alleen belangrijk dat je een goed brood kunt bakken; de manier waarop je met je leidinggevende of collega’s omgaat, is net zo belangrijk. Daarnaast maken we het onderwijs zo realistisch mogelijk. Op de Vakschool Wageningen wordt volgend schooljaar het Ondernemend Leren ingevoerd. Ik omschrijf dat als “Doe het maar”. Schrijf niet alleen een businessplan, maar voer het ook maar uit. Met alles wat er bij komt kijken. Wij hebben al een eigen bakkerij en winkel waar ik supertrots op ben. Maar het kan beter. Daarom willen we nog realistischer gaan werken. Dit willen we ook met onze horecaopleiding doen. Onder leiding van een brouwerij werken leerlingen aan vernieuwende concepten in een echte kroeg. Die samenwerking zoeken we ook met bakkers.’
 

Reageer op dit artikel