artikel

‘Vijftien procent minder energiekosten

Dossiers

‘Vijftien procent minder energiekosten

Gas en elektriciteit zijn primaire behoeftes van een bakkerij. Geen enkele onderneming kan zonder. Met een verwachte prijsstijging voor energie van 6 tot 7 procent voor 2007, vormen de energiekosten een steeds grotere post op de exploitatierekening van de bakkerij. In 2005 was het al de snélst stijgende kostenpost.

Gas en elektriciteit zijn primaire behoeftes van een bakkerij. Geen enkele onderneming kan zonder. Met een verwachte prijsstijging voor energie van 6 tot 7 procent voor 2007, vormen de energiekosten een steeds grotere post op de exploitatierekening van de bakkerij. In 2005 was het al de snélst stijgende kostenpost.

Tijd om de energiekosten onder de loep te nemen, zo hebben NBOV, Beko Advies en NBC gedacht. Ze klopten hiervoor aan bij het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf in Houten. 10 Tot 15 procent besparen op energiekosten moet voor een bakker mogelijk zijn, zo luidt de mening van het energiecentrum. Een stelling die bakkerondernemers wel móet aanspreken. Want wie wil er nou niet besparen op kosten? Los van de winst voor het milieu. In 2005 was energie de snelst stijgende kostenpost binnen de bakkerij! In procenten van de omzet stegen de energiekosten van 2,8 procent tot 3,2 procent* voor een gemengd bedrijf met gemiddelde omzet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In absolute bedragen stegen de kosten van € 26.000 naar € 29.000 gemiddeld. Een stijging van bijna 12 procent. Voor de gemiddelde banketbakkerij is het kostenpercentage 2,4 procent van de omzet. Het hoogste percentage energiekosten ligt op 5,1 procent voor gemengde bedrijven met een omzet lager dan € 250.000.
 
Hollandse zuinigheid
Jac van Trijp van het energiecentrum prikkelt de Hollandse zuinigheid nog iets meer als hij zegt dat ook een besparing van 20 tot 30 procent reëel is. ‘Maar dan moet je als ondernemer wel kleine investeringen doen. Investeringen die je dan binnen vijf jaar terugverdient’, aldus Van Trijp. Hij is senior projectmanager bij het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf en begeleidt het bakkerijproject. Hij geeft een voorbeeld. ‘In veel bakkerijen hangt kale, soms verouderde, tl-verlichting. Als je dit verlichtingssysteem vervangt door hoogrendement verlichting, bespaar je al snel 40 procent op je verlichtingskosten.’
Maar volgens Van Trijp zijn investeringen niet per se nodig om te korten op de energiekosten. ‘Nee hoor. Alleen met – zoals wij dat noemen – good housekeeping kom je ook een heel eind. Doe de lampen uit als je weggaat. Maak de vriezer regelmatig schoon. Zorg dat je productieproces zo is ingedeeld dat je de ovenwarmte optimaal benut. Met oplopende temperaturen. Dat zijn zo maar wat tips. Zet in de zomer geen buitendeuren open als de airco brult. Dat soort dingen. Gewoon nadenken met verstand.’
Bewustzijn
Van Trijp is over het algemeen goed te spreken over het energiebewustzijn van bakkers. ‘De ondernemers zijn er meer dan gemiddeld mee bezig, zo is onze ervaring. Het is natuurlijk een heel primair onderdeel van hun bedrijfsvoering. Ze kunnen niet zonder. Voor een schilder bijvoorbeeld, ligt de afhankelijkheid heel anders. En dus ook het energiebewustzijn.’
 
Project
Terug naar het gezamenlijke project. Wat is het doel hiervan? Jac van Trijp: ‘Heel simpel. We willen samen de energiekosten drukken. Hoe? Dat zal ik vertellen. Het project kent twee uitkomsten. Allereerst komt er voor de bakkerij een ‘maatregellijst’ om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Dat varieert van de tips die ik hier al eerder noemde, maar ook heel specifieke maatregelen als het gaat om techniek of vervangingsinvesteringen. Niet algemeen, maar gericht op de bakkerij.’
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hiervoor onderzoekt NBC nu een vijftal verschillende bakkerijen die ook allemaal een energieprestatieadvies krijgen. ‘We gaan de onderzochte bakkerijen volgen en houden de collega-bakkers ook op de hoogte van de resultaten. Wat en hoe kunnen deze vijf bedrijven – die als voorbeeld voor de gehele branche dienen – op energie besparen?
Het tweede doel is het opstarten van een benchmark waarmee bakkerijen zichzelf met anderen van dezelfde omvang kunnen vergelijken wat betreft het energieverbruik. Van Trijp: ‘Zo kunnen ze vergelijken of ze boven, op, of onder het energieverbruik van andere bakkers zitten. Natuurlijk met als doel weer energie besparen als blijkt dat collega’s met minder kosten af kunnen.’ Het streven van de samenwerkende partijen is om het project nog deze zomer te voltooien waarna in het najaar bijeenkomsten volgen waar de resultaten worden gepresenteerd.
 
* Bron: Cijfers en Trends in de ambachtelijke brood- en banketbakkerij, 2005 van Beko Dienstverlening uit Maarssen (voorheen CAD statistiek).
 
 
Website
Op de site van het Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf – www.energiecentrum.nl – staat al een Quickscan waarmee ondernemers kunnen kijken hoe goed ze hun energiekosten in de vingers hebben. Klik hiervoor op ‘Producten en Diensten’ en vervolgens op ‘Quickscan’. Op dezelfde site staan tevens veel mogelijkheden om de energiekosten te drukken. Kijk hiervoor onder ‘Kostenbesparing’. De tips zijn uitgesplitst in bijvoorbeeld koeling, verwarming en verlichting. Daarnaast staan er ook energieverbruikgegevens op van bijvoorbeeld koelapparatuur.
 

Reageer op dit artikel