artikel

Hoe is het nu met..?

Dossiers

Hoe is het nu met..?

Jeroen van der Graaf taartarchitect uit Rotterdam:’Schoenmaker, blijf bij je leest’Misschien is het beter te spreken van een aardverschuiving dan van een koerswijziging. Jeroen van der Graaf heeft per 1 september zijn bedrijf verkocht. ‘Met maar één reden’, vertelt hij. ‘Ik kan me nu weer voor honderd procent bezighouden met waar ik goed in ben.’ Hoewel het wennen is om een loonstrookje te ontvangen, is Van der Graaf erg blij met de nieuwe situatie.

Jeroen van der Graaf taartarchitect uit Rotterdam:
‘Schoenmaker, blijf bij je leest’
Misschien is het beter te spreken van een aardverschuiving dan van een koerswijziging. Jeroen van der Graaf heeft per 1 september zijn bedrijf verkocht. ‘Met maar één reden’, vertelt hij. ‘Ik kan me nu weer voor honderd procent bezighouden met waar ik goed in ben.’ Hoewel het wennen is om een loonstrookje te ontvangen, is Van der Graaf erg blij met de nieuwe situatie.

Er is veel gebeurd, het afgelopen jaar, bij Taartarchitecten Van der Graaf in Rotterdam, en ook voor het komende jaar staan er nog veel nieuwe dingen op het programma. Zoals we vorig jaar nog meldden in Bakkerswereld was de zaak van vader en zoon gered door een koerswijziging. Maar de trein raasde door. Van der Graaf’s vader, met wie hij samen de zaak deed, is volgens plan gestopt begin van dit jaar. Maar toen hij weg was, merkte de jonge Van der Graaf hoeveel zijn vader altijd deed aan de bedrijfsvoering. ‘Het sturing geven aan bedrijf en personeel eiste steeds meer van mijn tijd op. Het belemmerde mijn creatieve kant en op een gegeven moment heb ik me afgevraagd: wil ik zo verder?’ Eigenlijk niet, was zijn conclusie. ‘Schoenmaker, blijf bij je leest, heb ik tegen mezelf gezegd.’

 

Meesterkok

Hij raakte in gesprek met meesterkok Ad Janssen, van het Kasteel van Rhoon, en die bleek belangstelling te hebben om zijn zaak over te nemen. De twee kenden elkaar al omdat Van der Graaf ondermeer de patisserie voor het restaurant van Janssen verzorgde.

Van het een kwam het ander en de zaak van Van der Graaf maakt nu deel uit van het gastronomisch imperium Gasterhoon groep, waartoe ook BIGGO restaurant, Kookstudio Het Oude Regthuys, Het Wapen van Rhoon en Orangerie De Rhoonse Grienden behoren. Janssen is commercieel directeur, Van der Graaf mag zich creatief directeur noemen van de zaak aan het Vasteland in Rotterdam. De naam is een beetje aangepast, in plaats van Taartarchitecten Van der Graaf is het nu Jeroen van der Graaf taartarchitect. Ook de huisstijl en de winkel zijn vernieuwd, zij het dat de winkel niet groots verbouwd is omdat die in 2007 verhuist naar een nieuwe locatie in het centrum van Rotterdam.

De samenwerking van de banketbakker en de meesterkok heeft nog allerlei moois voor de toekomst in petto. Zo zijn er vergevorderde plannen voor een grote, trendy zaak in het centrum van Rotterdam, met drie poten: een banketbakkerszaak, een tearoom en een kookstudio. ‘We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie, maar we hebben marktonderzoek laten doen en daaruit is gebleken dat er ruimte is voor een zaak in het hogere segment’, vertelt Van der Graaf. Verder gaan de twee specialisten zich meer richten op televisiewerk, het geven van workshops en het schrijven van recepten (onder andere voor het AD) en kookboeken.

 

Passie

‘Voor mij als persoon betekent het dat ik meer bezig ben met het uitdragen van mijn vak en dat is mijn passie’, zegt Van der Graaf. Daarnaast blijft hij zich bezighouden met de core business van ‘zijn’ zaak: chocolaterie, patisserie en desserts. ‘Vooral de bruids- en bedrijfsmarkt is groot’, vertelt hij. Per maand gaan er bijvoorbeeld vijftig à zeventig bruidstaarten de deur uit, naar adressen in het hele land. ‘Dat heeft een enorme vlucht genomen, ook omdat wij er op een speciale manier mee om gaan. Wanneer een paar bij ons komt voor een bruidstaart, gaan we er voor zitten, laten zes tot acht smaken proeven, vragen naar de interesses en maken dan een speciaal ontwerp. Dat levert bijna altijd een bestelling op. Wij proberen iedere keer maatwerk te leveren, de klanten zijn nergens aan gebonden, alles kan.’

Verder doet Van der Graaf veel in business-to-business en kindertaarten. Vanuit het hele land weet men hem te vinden. ‘Wij geven de garantie dat wij alles zelf maken en rechtstreeks versturen, al wil een bedrijf vijftig taarten op verschillende locaties in het land.’

 

Reageer op dit artikel