artikel

Beko Zuid bestaat veertig jaar

Dossiers

We kopen nog steeds in voor onze leden’  Beko Zuid viert binnenkort feest. Volgend jaar bestaat de inkoopvereniging namelijk veertig jaar en is dan ook tien jaar in Veghel gevestigd. Wat is er veranderd en wat niet in die jaren en hoe ziet de organisatie de toekomst? Bakkerswereld vroeg het aan directeur Edwin Kropman en voorzitter Jos den Otter.

Beko Zuid bestaat veertig jaar

We kopen nog steeds in voor onze leden’

Beko Zuid viert binnenkort feest. Volgend jaar bestaat de inkoopvereniging namelijk veertig jaar en is dan ook tien jaar in Veghel gevestigd. Wat is er veranderd en wat niet in die jaren en hoe ziet de organisatie de toekomst? Bakkerswereld vroeg het aan directeur Edwin Kropman en voorzitter Jos den Otter.
In 2007 is het feest bij inkoopvereniging

Beko Zuid. Dan bestaat de vereniging veertig jaar. Directeur Edwin Kropman is al 39 jaar werkzaam bij Beko Zuid en het vroegere Bicano. Hij kan zich de oprichting van Bicano nog goed herinneren. ‘Het was de tijd van de cafécombinaties. De ene bakker kocht tien dozen rozijnen en de ander twintig en vervolgens bleven er vijf dozen over. Het idee om een  inkoopvereniging te starten kwam vanuit bakkers uit Nijmegen. In het begin groeiden we snel qua aantal leden. De eerste 25 jaar hadden we vierhonderd leden, het grootste aantal was 650. Momenteel hebben we 485 leden. De afgelopen jaren is het aantal ietwat gedaald. Nu is het aantal stabiel.’ Beko Zuid maakt, samen met Back Beko IJsselstreek in Meppel, Het Backershuys in Utrecht, Weba-Inco in ‘s-Gravenzande en VecoIJs in Utrecht, onderdeel uit van Beko Benelux. Op de vraag of een grote inkooporganisatie met één distributiecentrum een optie is voor de toekomst, antwoordt Kropman: ‘Nee, daar zijn de afstanden te groot voor. Logistiek is het niet haalbaar, zeker niet met de files. Bovendien moet je als inkooporganisatie binding houden met je klanten en de regio en dat is erg moeilijk wanneer je vanuit een distributiecentrum werkt. Hoe klein Nederland ook is, Limburg is toch anders dan het noorden van het land. Wij doen bijvoorbeeld veel in fruit (abrikozen), 25 containers, terwijl de andere inkoopverenigingen slechts een container hebben. Als inkooporganisatie moet je drie of vier distributiecentra hebben en die hebben we als Beko. Nogmaals, daarnaast moet de afstand tussen de leden niet te groot worden.’

Jos den Otter, voorzitter van Beko Zuid: ‘We hebben ooit wel naar dit idee gekeken, maar de wens van de leden is vergaande samenwerking, maar wel autonoom blijven. Bovendien kunnen we op de manier zoals we nu werken onze doelen ook bereiken, op kosten kan nog amper bespaard worden. Een bakker kwam onlangs naar me toe en die zei: ‘Ik heb nog betaald aan de afbouw van dit pand’, dat zegt denk ik genoeg over binding.

Verandering

Wat is er veranderd in de afgelopen veertig jaar? Kropman: ‘De belangrijkste verandering is de verandering in het assortiment. Tijdens de oprichting hadden we zo’n vierhonderd producten op voorraad liggen, nu zijn dat er 2800. Waren het veertig jaar geleden grondstoffen, vandaag de dag hebben we ook halffabrikaten en diepvriesproducten, het aanbod is dus veel meer divers. Wat overigens niet veranderd is, is het feit dat we nog steeds inkopen voor onze leden en niet verkopen aan onze leden. Wij moeten gewoon doen wat er van ons wordt gevraagd en dat is producten leveren. In eerste instantie gaan we voor kwaliteit en voor een goede prijs.’ Den Otter: ‘Inkopen is de belangrijkste taak van Beko Zuid, maar door samenwerking hebben we nu ook een stuk advies (Beko Advies) en een betere kennis over de producten door de samenwerking met Stolp.’ (Stolp uit Bunschoten is importeur van gedroogde zuidvruchten, blikvruchten, noten en zaden, red.).

Een andere verandering is de locatie. Sinds tien jaar is Beko Zuid gevestigd in Veghel. ‘Bij het bepalen van deze locatie hebben we eerst goed op de kaart gekeken. We hebben een cirkel getrokken rondom Veghel en het bleek dat 70 procent van onze leden zich in die cirkel bevond. Bovendien was er grond beschikbaar en betaalbaar, ook niet onbelangrijk.’ Beko Zuid bedient naast de bakkers in Limburg en Brabant ook de bakkers in Gelderland.

Positief

Hoewel het aantal leden de laatste jaren licht afneemt door de afname van het aantal bakkers in Nederland, is Kropman positief over de toekomst van Beko Zuid. ‘De gemiddelde bakker wordt steeds groter, vaak verkopen leden bedrijven onderling aan elkaar. Er zullen dus minder leden zijn, maar de omzet blijft.’ Den Otter: ‘Als we kijken naar de afgelopen vijf jaar, wat door de economie geen gemakkelijke tijd was, hebben we weinig last gehad.’ Kropman: ‘Het is belangrijk op tijd in te springen op de situatie, dat zouden bakkers ook moeten doen. Zo hebben we de kosten beperkt kunnen houden, die zijn amper gestegen de afgelopen jaren, ondanks de kostbaardere vries- en koeltransporten. We hebben dit gerealiseerd onder meer door het logistieke gedeelte aan te passen, we hebben nu twee auto’s minder dan tien jaar terug en het aantal medewerkers is minder, vooral via natuurlijk verloop. We hebben ook geen spectaculaire groei doorgemaakt, maar als je de kosten kunt beheersen, ben je al een heel eind. Ik heb liever een bedrijf van 50 miljoen en gezond dan 80 miljoen en ongezond.’

Den Otter en Kropman zien zowel de toekomst van Beko Zuid als die van de ambachtelijke branche positief. Kropman: ‘Ik verwacht dat er nog een aantal bedrijven zal afvallen en het assortiment zal veranderen, maar dit zal geleidelijk gaan waardoor we daar op in kunnen spelen. Verder zal de gemiddelde bakker groter worden door overnames.’ Den Otter: ‘Een eenmansbedrijf heeft wel toekomstperspectief. Je hoeft niet groot te zijn om te overleven, maar het is wel een keuze die je moet maken als ondernemer. Grootbedrijf is niet zaligmakend, overal liggen kansen.’

 

Viering

 

In 2007 bestaat Beko Zuid veertig jaar en is de inkoopvereniging tien jaar in Veghel gevestigd. De aftrap van dit jubileum is gegeven op de najaarsmarkt (11 en 12 september). Daarnaast houdt Beko Zuid het komende jaar diverse acties voor haar leden. In juni wordt een opendag gehouden.

 

Voorzitterschap

 

Jos den Otter is vijf jaar voorzitter van Beko Zuid. Volgend jaar komt deze positie vrij en kunnen de leden een nieuwe leidsman kiezen. Hoewel Den Otter niet praktiserend bakker meer is sinds de verkoop van zijn bedrijf vorig jaar, is dat niet de reden van het vrijkomen van de functie; zijn termijn is voorbij. ‘Het voordeel dat ik geen eigen bedrijf meer heb, is dat ik meer tijd heb voor de functie van voorzitter, maar affiniteit is nummer een.’

Reageer op dit artikel