video

Van der Veer werkt met eerste 3D-foodprinters

De winkel

Echte Bakker Jaap van der Veer in Barneveld is de eerste bakker die in Nederland heeft mogen experimenteren met taartdecoraties die zijn gemaakt met 3D-voedselprinters. Leerlingen van het Technasium van het Johannes Fontanus College bouwden in totaal 24 3D-foodprinters, waarbij de bakker betrokken is.

Van der Veer werkt met eerste 3D-foodprinters

‘Het is een uniek project’, laat de 53-jarige bakker weten. ‘Nergens in Nederland is nog een 3D-foodprinter te bewonderen, maar in Barneveld hebben we ze.’

Het gaat om een schoolproject voor 13- en 14-jarige leerlingen van het Technasium voor zowel havo, vwo als gymnasium. Evenveel jongens als meisjes namen deel aan de opdracht. Ze hadden de taak een werkende 3D-foodprinter te maken.

Gastlessen

Vooraf heeft Jaap van der Veer vier gastlessen mogen geven aan deze leerlingen, waarbij hij op school uitlegde wat het ambachtelijke bakkersvak inhoudt. De leerlingen maakten vervolgens in zijn bakkerij kennis met het opspuiten van een taartje en het schrijven van letters met vloeibare chocolade, met behulp van een cornetje. ‘Om het even het fingerspitzen-gevoel te krijgen’, vertelt de bakker.

Vervolgens zijn de leerlingen in de klas aan de slag gegaan met het bouwen van een 3D-printer om taartdecoraties te maken van chocolade of icing. ‘Het was geweldig leuk om te zien, het is echt hogere wiskunde’, aldus Van der Veer, die blij is dat hij dankzij zijn interesse voor schaken verstand heeft van de X- en de Y-as. ‘De meest realistische afbeelding was die van Mickey Mouse, opgespoten uit icing.’

Helaas worden de 3D-printers weer ontmanteld als de leerlingen een cijfer hebben gekregen voor hun opdracht. ‘Het was een schoolproject, geweldig leuk om te doen, maar dit zijn  allemaal modellen die ik niet in mijn bakkerij kan zetten. Tenzij een bedrijf er misschien een in productie neemt’, vertelt de enthousiaste bakker.

Video

Reageer op dit artikel