nieuws

Franse tv toont interesse in Kredietunie Bakkerij

De winkel

Franse tv toont interesse in Kredietunie Bakkerij
De Franse tv maakt opnames bij Echte Bakker De Jong. Foto's: NBOV

Echte Bakker De Jong in het Brabantse Budel verschijnt in een tv-programma op de Franse televisie. Een camerateam bezocht 4 september een bezoek aan de ondernemers William en Angela de Jong, omdat zij een krediet hebben gekregen van de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO). Zonder die financiering had het ondernemerspaar langzaamaan de deuren kunnen sluiten.

William en Angela de Jong zijn de eerste ondernemers die een krediet van de KBO hebben gekregen. Zij gebruikten het geld dat zijn eind 2013 in ontvangst namen voor de aanschaf van een nieuwe oven en rijskast. Angela vertelt aan de Nederlands sprekende journalist Ludovic Jean: ‘Het was een kwestie van investeren of zo langzamerhand de deuren dicht doen. Onze oude oven kampte met veel storingen, waardoor de reparatiekosten gigantisch opliepen. De monteur zei dat we een nieuwe oven moesten kopen, maar die financiële middelen hadden we niet.

Bank

Bij hun bank dienden ze meerdere malen een verzoek in voor een lening. ‘Het antwoord was steeds nee’,  vult William aan voor de camera. ‘We moesten ieder half jaar onze cijfers tonen, maar door het beperkte assortiment als gevolg van de storingen en de hoge onderhoudskosten aan de oven konden we niet die noodzakelijk verbeterslag maken. Onze accountant heeft ons uiteindelijk opgegeven voor de pilot van de Kredietunie.’

Dankzij het krediet van de KBO konden de jonge ondernemers de benodigde apparatuur aanschaffen. ‘Daardoor hebben we een besparing op de loonkosten en de energierekening kunnen realiseren’, zegt William. Angela: ‘En we verkopen weer het volledige assortiment.’ Het resultaat is een stijgende lijn in de inkomsten en een tevreden ondernemersechtpaar dat weer vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf.

Kredietunie

De Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO) is een coöperatie voor en door bakker-ondernemers. Door verscherpte regelgeving, zwaardere solvabiliteitseisen, verhoogde risico’s en onder druk staande rentabiliteit, zijn banken selectief in hun kredietverlening, in het bijzonder waar het gaat om kredieten tot 250.000 euro. Er is ook onder ondernemers veel ongebruikt spaargeld waar ze bijna geen rente meer op krijgen, dat actief kan worden ingezet voor het mkb. De KBO kan deze spaargelden op een verantwoorde wijze ter beschikking stellen aan de sector, tegen relatief lage kosten.

Reageer op dit artikel