blog

Eerst dromen, dan doen!

De winkel

Eerst dromen, dan doen!

Mag ik u meenemen naar mijn ideale bakkerij in 2026? Uw bedrijf waar ik graag koop?

Door energiebesparing, warmteterugwinning, zonnepanelen en windenergie werken de productie en de winkel volledig energieneutraal. Bakkerij- en winkelinventaris en bedrijfskleding zijn niet langer uw eigendom. U betaalt alleen voor verlichting, koeltijd, baktijd, rijstijd, snijtijd en zo verder. De leveranciers blijven eigenaar van hun producten en van het energieverbruik daarvan. Zo zorgen de leveranciers voor producten met een laag energieverbruik, een lange levensduur en herbruikbare grondstoffen. Ook u heeft uw receptuur en productieproces dusdanig ingedeeld dat er geen grondstoffen verspild worden. Van het eindproduct blijft vrijwel niets over. In de winkel wordt brood on-demand gebakken, gebak wordt afgewerkt met behulp van de 3D-printer.

De reststromen die er nog wel zijn, worden verwerkt tot nieuwe onderscheidende producten of tot compost voor de naastliggende dak)volkstuin. Van deze volkstuin komt ook het seizoensfruit voor uw gebak. Alle grondstoffen voldoen aan strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid, milieu- en sociale impact. Zo mogelijk haalt u grondstoffen uit de regio, zodat ze aan uw hoge standaard voldoen. Kan dit niet, zoals bij chocolade en specerijen, dan stelt u uw leverancier verplicht alleen grondstoffen te leveren die zijn gecerticeerd.

Medewerkers krijgen gratis fruit en volkorenbrood en komen op de  ets naar hun werk. Ze hebben goede proces- en productkennis en stralen trots uit. U heeft uw productiesysteem zo ingericht dat het ef ciënt is en ruimte biedt voor mensen met een arbeidsbeperking. U biedt een ruime keuze aan lekkere producten die passen in een gezond voedingspatroon. Via positionering in de winkel, prijsstelling en communicatie stimuleert u uw klanten voor deze producten te kiezen. De koffiehoek is een ontmoetingsplek. Elk jaar wordt hier tijdens een buurtlunch bekendgemaakt welk goed doel de klanten hebben gekozen. Voordat ik u verlies in mijn enthousiasme… even terug naar 2016.

Want natuurlijk besef ik dat wat ik hier schets echt niet van vandaag op morgen gerealiseerd is. Maar elke grote verandering begint met een droom. Maak uw eigen droom voor een duurzame toekomst, een stip op de horizon. Deel hem, geniet ervan… en begin gewoon ergens. Bijvoorbeeld met het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk van uw bedrijf en het stap voor stap in kaart brengen van uw energieverbruik.

Reageer op dit artikel